Фото: REUTERS

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ не потрібні «порожні саміти» глав країн «нормандського формату».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав на спільній з главою МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто прес-конференції в Москві.

Лавров заявив, що Франція і Німеччина нічого не роблять, щоб переконати своїх українських партнерів виконати те, про що домовилися на «нормандському саміті» в грудні минулого року в Парижі.

Відео дня

Читайте такожЕкс-ватажок бойовиків "ДНР" офіційно очолив російське місто, попри протести його мешканців

«Замість цього вони на передній план висувають, як самоціль, скликання ще однієї зустрічі у верхах «нормандської четвірки» незалежно від того, буде виконана попередня домовленість чи ні. Нам такі порожні саміти заради самітів не потрібні. Ми про це сказали нашим партнерам», - сказав Лавров.

При цьому, за його словами, європейці повинні сконцентруватися на тому, щоб українська влада приступила до виконання домовленостей про розведення сил і засобів, розмінування та реалізації політичних реформ, зокрема «закріплення на постійній основі спеціального статусу Донбасу».

Лавров підкреслив, що Мінські домовленості – безальтернативні, а після затвердження резолюцією Ради безпеки ООН вони стали частиною міжнародного права.

«Ми чуємо безліч конкретних ідей, які розшифровують думку пана Пристайко (про необхідність внесення змін у Мінські угоди – УНІАН), включаючи заяви про те, що потрібно розігнати органи влади в самопроголошених республіках, ввести війська ООН і взяти весь периметр цих територій під контроль, а вже потім проводити вибори та багато іншого», - сказав Лавров.

Він заявив, що направив неодноразово звертався до глав МЗС Німеччини та Франції із закликом «не пропускати без реакції подібні провокаційні заяви офіційних осіб в Києві».

Як повідомляв УНІАН, на Паризькому саміті глав держав України, ФРН, Франції та РФ попередньо задекларували провести наступну зустріч у квітні.

11 лютого заступник глави МЗС РФ Андрій Руденко заявив, що без виконання політичних аспектів комюніке з боку України про точні терміни проведення нового саміту в "нормандському форматі" говорити поки не доводиться. За його словами, з усіх паризьких домовленостей виконана лише одна - обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО.

У той же день міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що підготовка до нової зустрічі лідерів країн «нормандської четвірки» поки не здійснюється.

15 лютого президент Володимир Зеленський заявив, що українська влада докладає всі зусилля, щоб наступна зустріч «нормандської четвірки» відбулася у квітні.

26 лютого Пристайко повідомив, що зустріч глав зовнішньополітичних відомств країн "нормандської четвірки" планується через місяць.