Марія Захарова зіпсувала відносини Росії з Сербією / REUTERS

Офіційний представник МЗС РФ Марія опублікувала в Facebook допис, на якому порівняла президента Сербії Александара Вучича з героїнею Шерон Стоун у фільмі «Основний інстинкт». Пост спровокував дипломатичний скандал і викликав різку критику навіть у Росії.

Читайте такожМЗС России вважає "неетичними" пропозиції інших країн допомогти вирішити кризу в Білорусі

Публікація Захарової пов'язана з обставинами візиту Вучича в США. Сербська делегація на чолі з президентом провела переговори з прем'єром самопроголошеної Республіки Косова Авдулахом Хоті. За підсумками переговорів сторони підписали угоду про економічне співробітництво за посередництва американського президента Дональда Трампа.

Відео дня

Захарова, однак, сфокусувалася на знімку, зробленому в ході візиту. На ньому Вучич сидить на стільці посеред кабінету президента, в декількох метрах від столу Дональда Трампа. Цей знімок і був використаний для створення мема - російський представник запропонувала президенту Сербії повторити маневр «нога на ногу», який сидячи на стільці виконала Шерон Стоун в «Основному інстинкті».

Скріншот

Пост представника МЗС розкритикували в коментарях - Захарову звинуватили в підриві відносин Москви з фактично єдиною союзною державою в Європі і профнепридатність. Публікація також викликала різку реакцію в Сербії.

Скріншот
Скріншот
Скріншот

Так, на захист Вучича виступив Директор канцелярії по Косову і Метохії при уряді Сербії Марко Джуріч.

«Президент не сказав жодного гидкого слова на адресу Росії, навіть там. А уявіть, що президент цілу годину чекав прийому з президентом Росії і жодного разу не попросив особливого стільця. Я не дозволю вам атакувати гідну Сербію. Вам має бути соромно», - написав він у Twitter.

Скріншот

Міністр оборони Сербії Александар Вулін також розкритикував пост Захарової. Як повідомляє « ТАСС » його заява опублікована прес-служби Міноборони Сербії.

Зокрема, Вулін нагадав, що Вучич - єдиний державний діяч в Європі, який відмовився ввести санкції проти Росії. Крім того, він головнокомандувач сербської армії, яка тісно співпрацює з російською.

«Величина людини не вимірюється ані розміром стільця, на якому він сидить, ані величиною сили, від імені якої він говорить, а розміром хоробрості на будь-якому стільці захищати свій народ і друзів свого народу", - уклав сербський міністр.

Відносини Росії і Сербії

  • На сьогодні Сербія є фактично єдиним союзником Росії в Європі. Белград традиційно сприймає Москву як важливого геополітичного союзника.
  • За даними з відкритих джерел, з 2002 по 2014 роки розмір російських інвестицій (в основному нафтогазовими компаніями) в Сербію склав близько 3 млрд доларів.
  • Після російської агресії в Україні Сербія не стала вводити санкції проти РФ. У квітні минулого року Вучич заявив, що Сербія не введе санкції проти Росії і не вступить до НАТО.