Путіну запропонували виключити "Талібан" зі списку заборонених організацій / фото GettyImages

Російські МЗС і Мін'юст запропонували Путіну виключити "Талібан" із реєстру терористичних організацій, повідомляє російський Telegram-канал ASTRA.

Зазначається, що директор другого департаменту Азії МЗС РФ Замір Кабулов повідомив, що позиція зовнішньополітичного відомства з цього питання "позитивна" і узгоджена з іншими відомствами.

Повідомляється, що, за словами Кабулова, це питання "продовжує опрацьовуватися".

Відео дня

"Три роки тому таліби взяли під контроль всю територію Афганістану. Країна була оголошена "Ісламським Еміратом", світська влада там підпорядковується владі духовенства. Західні країни не визнають "Талібан" законним урядом Афганістану", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що офіційно в РФ організація також визнана терористичною і заборонена. Водночас, делегації талібів неодноразово відвідували Росію з дипломатичними візитами. Зокрема. 15 травня таліби взяли участь у форумі "Росія - Ісламський світ: KazanForum", а зараз "Талібан" запросили на Петербурзький міжнародний економічний форум, де вони вже виступали 2022 року.

ASTRA звертає увагу на той факт, що в РФ заарештовано журналістку Надію Кеворкову, зокрема, за пост, який нібито "виправдовує" цей рух. За словами адвоката Калоя Ахільгова, їй закидають "виправдання тероризму" - за публікацію в особистому ТГ-каналі тексту вбитого журналіста Орхана Джемаля, її близького друга.

"Орхан публікував текст про напад у Нальчику ще в далекому 2010 році, а після його вбивства Надія розмістила цей текст у себе. Отже, це навіть не слова Надії", - розповів юрист.

Ще одним приводом для розгляду став інший пост від 2021 року, який стосувався "виправдання" діяльності забороненого в РФ "Талібану".

"Водночас, наприклад, спецпредставник президента в Афганістані Замір Кабулов офіційно заявив, що не вважає "Талібан" терористичною організацією. А 2018 року голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив: "Ми ніколи не приховували, що підтримуємо контакти з талібами, це частина афганського суспільства", - зазначив адвокат.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія має намір зняти з руху "Талібан" статус терористичної організації. Крім того, їхню делегацію запросили на форум "Росія - Ісламський світ". Як зазначалося, питання опрацьовується МЗС Росії, Мін'юстом Росії та іншими російськими профільними відомствами. Остаточне рішення ухвалить вище політичне керівництво країни.

Вас також можуть зацікавити новини: