REUTERS

Командир взводу оперативної роти ОМОН "Пластун" Росгвардії по Краснодарському краю Фарід Читав та 11 бійців з його роти відмовилися їхати на війну в Україну, їх звільнили.

Про це написав російський юрист, правозахисник і громадський діяч, керівник міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков у своєму Telegram-каналі.

За його інформацією, 25 лютого капітан поліції Читав з іншими росгвардейцами відмовилися виконати наказ командира загону про перетин кордону РФ і подальше прямування на територію України.

Відео дня

"Загін ОМОН з Краснодара з 6 лютого знаходився в Республіці Крим, куди був направлений для проведення навчань "Заслін 2022". Відмову виконати наказ бійці Росгвардіі пояснили його незаконністю. Ні в одного з них з собою не було ні закордонного паспорта, ні наміру покинути територію Росії, тоді як їх прямі службові обов'язки обмежувалися територією Російської Федерації. Про відрядження на територію України для участі у спеціальній військовій операції, про завдання та умови цієї операції ніхто з позивачів до відома поставлений не був і як наслідок, згоди на неї не давав", - зазначив Чиков

"Сам по собі незаконний перетин державного кордону утворює склад злочину, передбачений ст.322 КК РФ, а нелегальний в'їзд на територію України у складі збройної групи, утворює ряд складів злочинів вже Кримінального кодексу України", – додав він.

У підсумку, за словами юриста, бійців Росгвардіі повернули в Краснодар, провели службову перевірку і звільнили зі служби. Росгвардійці вважають звільнення незаконним і подали до суду позов про поновлення на роботі.

Раніше повідомлялося, що Росія відправила в Україну ОМОН для розгону мирних протестів.

Вас також можуть зацікавити новини: