wikimedia.org

У Японії почалися продажі першого в світі серійного автомобіля з водневим двигуном - седана Mirai ("Майбутнє") виробництва компанії Toyota Motor Corp, передає ТАСС.

До кінця 2015 року японський автоконцерн планував випустити 700 машин на паливних елементах, в яких електроенергія для двигуна виробляється за рахунок з'єднання водню з баку з атмосферним киснем. 400 з них мають надійти на внутрішній ринок, 200 - у США і 100 - в країни Західної Європи. Через великий інтерес до нової моделі в Японії кількість попередніх замовлень на Mirai вже перевищила план продажів усередині країни. У зв'язку з цим Toyota оголосила, що до кінця наступного року інвестує ¥20 млрд (близько $162 млн) в розвиток виробництва автомобілів з водневими двигунами, збільшивши випуск седанів Mirai втричі (до 2,1 тис. на рік).

Читайте такожУ Японії винайшли акумулятор, який працює на воді (відео)

Відео дня

Частина інвестицій буде спрямована на розширення експорту таких машин в країни Західної Європи і США. Вони, на думку Toyota, мають стати основним зовнішнім ринком збуту автомобілів на водні. Всього до кінця 2017 року автоконцерн має намір поставити в Сполучені Штати понад 3 тис. седанів Mirai.

Значне збільшення виробництва машин на водні (до 50 тис. на рік) буде досягнуте у 2020 році, коли в Токіо пройдуть літні Олімпійські ігри. Вони, на думку місцевої влади, мають стати великим кроком на шляху до розширення використання водню не тільки в автомобілебудуванні, але й в енергетиці. А в 2030 році вже кожен десятий проданий в Японії автомобіль на паливних елементах, що, за прогнозом консалтингової компанії Deloitte Tohmatsu Consulting Co., принесе японській економіці додаткові ¥4,4 трлн прибутку (близько $36,9 млрд).

Основною перешкодою для розповсюдження машин з водневими двигунами є відсутність необхідної інфраструктури. Зараз в Японії працюють тільки 30 заправних станцій для машин на паливних елементах, при цьому вони зосереджені у великих містах - Токіо, Нагої, Осаці. Однак у наступному році кількість спеціалізованих АЗС зросте більш ніж утричі.

Читайте такожЯпонська Toyota стала лідером з продажу авто в Україні, «ЗАЗ» на другому місці

Вартість нового седана Mirai в Японії становить ¥7,23 млн ($60,7 тис.), при цьому уряд виділяє субсидії в розмірі $17 тис. кожному покупцю таких машин в країні. Крім того, власникам пропонується цілодобова безкоштовна допомога на дорозі, а також восьмирічна гарантія на електродвигун і паливні елементи. Єдиним продуктом роботи двигуна Mirai є вода, ніякі шкідливі речовини в атмосферу не викидаються. Бака водневого палива вистачає приблизно на 650 км шляху, а на його повну заправку необхідно близько трьох хвилин.

Інший великий японський автовиробник Honda Motor Co. у наступному році також планує почати продажі аналогічного з Mirai за характеристиками автомобіля з водневим двигуном. Компанія Nissan Motor Co. представить свою модель на паливних елементах через три роки.