Вчені з'ясуваи, як рухаються кольорові смуги на Юпітері / NASA

Кольорові смуги на Юпітері тривалий час були загадкою для вчених. Але, схоже, команда дослідників з Lawrence Livermore National Laboratory і Австралійського національного університету нарешті розгадала її.

Як пише Newsweek, вони розробили нову теорію про те, як відбувається взаємодія між атмосферами планет і їхніми магнітними полями. Ця теорія проливає світло на процеси, які відбуваються під смугами на Юпітері, про які, щоправда, вчені знають не багато.

Читайте такожРух хмар Юпітера показали на відео

Відео дня

На відміну від Землі, Юпітер не має твердої поверхі і складається повністю з газу, а саме з водню і гелію здебільшого. Його атмосфері притаманні кілька потужних повітряних потоків, які рухаються із заходу на схід. У верхньому шарі атмосфери ці потоки несуть хмари з аміаку і інших речовин, формуючи дивовижні білі, червоні, помаранчеві, коричневі і жовті смуги.

Існує багато теорій щодо того, як повітряні потоки на Юпітері формуються і наскільки глибоко вони рухаються. Втім, до недавнього часу не було достаньо переконливих спостережень, які б підтвердили бодай одну з них.

«Ми багато знаємо про повітряні потоки в земній атмосфері і про ту ключову роль, яку вони відіграють у формуванні клімату і погоди. Але нам все ще потрібно багато чого вивчити про атмосферу Юпітера», - сказав дослідник Австралійського національного університету Навід Констаніноу.

Читайте також"Танець" Венери з Юпітером: у мережу потрапили кадри параду планет (відео)

«Вчені давно сперечаються про те, наскільки глибоко під поверхнею Юпітера і інших газових гігантів протікають повітряні потоки і чому вони не спостерігаються на Сонці», - додав він.

Але в 2016 році зонд NASA під назвою Juno провів досить точні заміри гравітаційного і магнітного поля Юпітера. Це дозволило вченим підрахувати, що повітряні потоки на ньому рухаються вздовж 3 тисяч кілометрів під хмарами. Нова математична модель вчених передбачає, що коли магнітне поле надзвичайно потужне, повітряні потоки зупиняються. Це пояснює, чому на Юпітері вони рухаються лише на такій глибині і не більше.

«Газ в надрах Юпітера намагнічений. Тож, ми гадаємо, що наша нова теорія пояснює, чому повітряні потоки проникають саме на таку глибину під поверхню газового гіганта і не більше», - пояснив вчений Джеффрі Паркер.

На відміну від Землі, де повітряні потоки мають хвильову і непостійну природу, на Юпітері вони більш рівномірні.

«Під атмосферою Юпітер немає континентів і гір, які б ставали на шляху потоків. Це спрощує їхній рух. Вивчаючи Юпітер, ми не лише викриваємо таємниці газового гіганта, а й можемо використати його як лабораторію для дослідження того, як атмосферні потоки взагалі функціонують», - пояснив Паркер.