Ілюстрація \ REUTERS

Німецькі дослідники визначили ймовірну причину смерті стародавнього знатного чоловіка, який помер в 1940 році до нашої ери.

Читайте такожАрхеологи заявили про виявлення давньогрецького міста Тенея

На думку дослідників, він став жертвою політичного вбивства, повідомляє Новое время з посиланням на Science Alert. У 1877 році німецький історик мистецтва на ім'я Фрідріх Клопфляйш виявив останки, які були поховані приблизно в 1940 році до нашої ери. Всередині, крім тіла, лежали золоті прикраси, кинджал, сокири, бронзові ножі, глиняні судини. Все вказувало, що могила належить знатній персоні – ймовірно, князю.

Відео дня

Про цього знатного чоловіка часів бронзового століття було мало що відомо. Нове дослідження кісток дозволило знайти, принаймні, одну нову інформацію - комусь цей чоловік справді не дуже подобався.

Щодо того, ким могла бути багата особа, можуть бути тільки припущення. Кістки розповідають про старіючого чоловіка, у якого з'являються ознаки потертості зубів і подагри. У 2012 році антропологи шукали травми, які могли б пояснити смерть людини, але не знайшли нічого переконливого. Історик Кай Майкл і археолог Харальд Меллер - експерт з питань культури раннього бронзового століття - не були задоволені і закликали експертів повернутися до вивчення останків.

"Нам вдалося перевірити три явних пошкодження кісток. Ймовірно, було більше травм, але всі ті, що ми підтвердили, були смертельними. Знаряддя вбивства, можливо, було кинджалом, лезо якого повинно було бути довжиною не менше 15 сантиметрів", - говорить заступник директора Інституту юридичної медицини Саарского університету Френк Рамсталер.

Удари були завдані в живіт і в хребет – на одинадцятому грудному хребці залишилася подряпина шириною шість і глибиною три міліметри. Жертва при цьому, швидше за все, стояла біля стіни або лежала. Таке поранення неминуче зашкодило б артерії і призвело до смерті.

Такий удар, швидше за все був завданий досвідченим воїном: пізніше подібний смертельний удар використовували римські гладіатори. Якщо гіпотеза про несподівану атаку досвідченого вбивці правдива, це зробить трагічний кінець цього знатного чоловіка найстарішим прикладом політичного вбивства. Можливо, цей чоловік був убитий одним або кількома друзями, людьми, які могли підійти досить близько, щоб завдати серію смертельних ударів.