Коли людям неймовірно хочеться гладити тваринок, вони насправді переживають "милу агресію" / УНІАН

Чи відчували ви хоч колись такий захват гарненькими кошенятами, що з'являлося бажання затиснути їх в міцних обіймах від несамовитої любові? Якщо так, тоді ви переживали те, що вчені називають "милою агресією".

Як пише Newsweek, дослідники Каліфорнійського університету хотіли з'ясувати, що відбувається з людським мозком під час таких "нападів". Милу агресію вони визначають як бажання "стискати, ламати, кусати милих істот чи речі без будь-якого бажання заподіяти шкоду".

Читайте такожВчені з'ясували, чому коти люблять грати з коробками

Відео дня

"Більшість відчуттів, пов'язаних з милою агресією, суперечливі. Наприклад, отримавши собачку можна одночасно плакати і сміятися", - пояснили автори дослідження.

Вченим стало цікаво, чи причетна до такої поведінки система винагород головного мозку людини. Для цього була зібрана група з 54 добровольців віком від 18 до 40 років. З них 20 були чоловіками, а 34 - жінками. Дослідники під'єднали учасників експерименту до обладнання, яке фіксувало електричні сигнали, які надходили від нейронів мозку. При цьому, людям показували фото діток в порядку від гарненьких до ще гарніших. Також учасникам експерименту показували фото дитинчат тварин і їхніх менш милих дорослих еквівалентів. Їм також пропонували заповнити анкети, в яких вони відповідали на питання, пов'язані з побаченими фото. Зокрема, чи наскільки вони були в захваті і чи хотілося їм дбати про того, хто був на фото.

Як виявилося, чим миліша тваринка на знімку, тим вірогідніше учасники повідомляли про свої відчуття, пов'язані з милою агресією. Їх переповнювали позитивні емоції і опікунські позиви.  Водночас, така залежність не була зафіксована у випадку з людськими дітьми. Результати також показали, що мозкові системи, які відповідають за винагороду і емоції були активними, коли учасники експерименту переживали милу агресію.

Читайте такожКози розуміють, коли люди щасливі

"Наше дослідження, схоже, підтвердило ідею про те, що мила агресія - це спосіб мозку заспокоїти нас, опосередковуючи наші відчуття від перевантаження емоціями", - пояснила співавтор дослідження Кетрін Ставропулос з Каліфорнійського університету.

Таким чином, вчені дійшли висновку, що мила агресія виникає для того, щоб допомогти людям впоратися з надзвичайно сильною емоційною реакцією на милих тваринок і заохотити подбати про них. З еволюційної точки зору, вірогідно, цей механізм розвинувся для того, щоб дієздатність людей не блокувалася через їхні надзвичайно сильні емоції.