Ілюстрація REUTERS

У США близько трьох чвертей енергії, виробленої за допомогою спалення вугілля, тепер обходиться дорожче, ніж виробництво електроенергії на сонячних і вітрових станціях. На думку вчених, традиційний вид палива у найближчі роки зовсім зникне з вжитку.

«Навіть без великих політичних змін ми продовжуємо спостерігати за тим, як вугілля йде на пенсію, при цьому досить швидкими темпами», - сказав The Guardian аналітик Майк О’Бойл.

«Наш аналіз показав, що ми навіть швидше зможемо замінити вугілля сонячною і вітровою енергією», - додав він.

Відео дня

Читайте такожУкраїна збільшила імпорт вугілля, основний постачальник - Росія

Автори нового дослідження використали публічні фінансові подання і дані Агенції енергетичної інформації (EIA), щоб вирахувати вартість електроенергії, виробленої на вугільних ТЕЦ, і порівняти її з ціною енергії від екологічно чистих станцій. Вони виявили, що 211 Гігават електроструму, які виробляються на 74% вугільних електростанцій в США, пропонують продукцію за вищою ціною, ніж відновлювані джерела.

Згідно з прогнозами, до 2025 року вся вугільна промисловість США не зможе конкурувати з дешевою екологічно чистою електрикою.

Читайте також"Роттердам+" робить світло і тепло для українців на 40% дорожчими - ЗМІ

«Ми побачили, що ми зараз якраз на етапі «переході від вугілля» у багатьох частинах країни. Але, як виявилося, це явище більш поширене, ніж всі думали. Є великий потенціал в тому, щоб замінити вугілля сонячною і вітровою енергією, і при цьому заощадити людям гроші», - сказав О’Бойл.