Ілюстрація / REUTERS

Дерева ростуть на Південному Полюсі, рівень моря на 20 метрів вищий, ніж зараз. А глобальна температура на 3-4 градуси за Цельсієм вища. Такий світ відкрився перед вченими, які спробували дослідити стан планети, коли востаннє рівень вуглекислого газу в її атмосфері був таким же, як і сьогодні.

Як пише The Guardian, за допомогою даних про осад і скам’янілості рослин, вчені виявили, що температура на Південному Полюсі Землі була приблизно на 20 градусів за Цельсієм вища в епоху Пліоцену, яка тривала 5,3-2,6 мільйонів років тому. Багато вчених використовують складі комп’ютерні моделі, щоб передбачити вплив кліматичних змін, спричинених людьми. Але вивчення минулого може дати реальні приклади того, як може змінитися планета.

Читайте такожВ Антарктиді виявили загадкові мертві організми

Відео дня

На думку геофізика і вченого у сфері зміни клімату Мартіна Зігерта, Пліоцен – це «відповідна аналогія», яка пропонує важливі висновки щодо майбутнього людства.

«Картинка така, що середня температура на планеті на 3-4 градуси тоді була більша, а рівень моря на 15-20 метрів вищий, ніж сьогодні. Крижаного щита Гренландії не було, так само як і західно-арктичного. Значної частини криги Антарктиди теж нема», - описав вчений.

Спалення викопного палива призвело до надзвичайно швидкого збільшення концентрації вуглекислого газу в атмосфері. А океани й атмосфера не змогли відреагувати на це відповідним чином.

«Якщо ви увімкнете духовку вдома і встановите на 200 градусів за Цельсієм, температура не підніметься до цієї позначки негайно. Знадобиться трохи часу. З кліматом те ж саме», - пояснив Сігерт.

Читайте такожЗима на Антарктиді змушує людей впадати в психологічну сплячку

Він додав, що глобальна температура вже зросла на 1 градус за Цельсієм у порівнянні з часами до індустріальної революції. Тоді рівень вуглекислого газу становив 280 частинок на мільйон. Тепер цей показник зріс до 412 частинок на мільйонів і продовжує збільшуватися. Якщо нічого не зміниться, то температура на Землі зросте на 3-4 градуси у найближчі століття. Танення криги відбувається повільніше. Тож щоб вона зовсім зникла, як в часи Пліоцену, знадобиться кілька тисячоліть.

В древню еру на узбережжі Олівера Блаффа в Антарктиді, яке розташоване за 300 миль від Південного полюсу, росли хвойні дерева. Їхні залишки були знайдені у вигляді скам’янілостей, так само як і рештки подушкоподібних рослин і мохів.

«Це надзвичайне відкриття. На південному узбережжі знайдені скам’яніле листя. Я називаю їх останніми лісами Антарктиди. Вони зростали в часи, коли рівень вуглекислого газу становив 400 частинок на мільйон. Тож, вірогідно, саме до цього ми і йдемо. Крижані щити розтануть з часом, що дозволить рослинам знову колонізувати континент», - сказала директор Британської антарктичної експедиції Джейн Френсіс.