Ілюстрація REUTERS

Вчені наполягають, що значна частина Сонячної системи повинна бути захищена як «космічна дика природа». Зокрема, йдеться про порятунок планет, їхніх супутників й інших важких тіл від стихійних шахтарів й інших форм промислової експлуатації.

Як повідомляє The Guardian, науковці вимагають, щоб 85% нашої Сонячної системи була захищена від людської промисловості. Лише одна восьма її частина буде доступна для космічних компаній, які хочуть добувати корисні копалини, мінерали й інші цінні матеріали за межами Землі.

Читайте такожПоловина всієї води Землі «прилетіла» з космосу — науковці

Відео дня

Головною метою цього обмеження буде не просто збереження космосу навколо нас у його нинішньому стані, а й досягнення гарантії, що людство уникне катастрофічного майбутнього, в якому всі ресурси в межах його досяжності будуть передчасно спожиті.

«Якщо ми не думаємо про це зараз, ми продовжимо рух вперед за звичною нам схемою. І через кілька сотень років ми постанемо перед надзвичайною кризою, набагато гіршою від тієї, в якій зараз перебуває Земля», - сказав старший астрофізик Смітсонської обсерваторії астрофізики в Кембриджі.

«Щойно ми освоїмо всю Сонячну систему, нам буде нікуди подітися», - пояснив він.

Читайте такожВ Сонячній системі існували астероїди-вулкани з розпеченого металу

Новоутворені компанії з видобутку мінералів у космосі націлилися на поклади заліза і дорогих металів у астероїдах, загальна вартість яких оцінюється в трильйони доларів. Також значні поклади дорогих мінералів і трильйони тонн води знайдені на Місяці. У Великій Британії компанія Asteroid Mining Corporation сподівається відправити на орбіту супутник у найближчі роки для освоєння астероїдів неподалік Землі.