Відкрита чорна діра найбільша в своєму локальному всесвіті / Фото 007dna via instructables.com

Супермасивну чорну діру з масою в 40 мільярдів разів більшою, ніж у Сонця, відрили в галактичному кластері за 700 мільйонів світлових років від Землі. Таким чином, вона вважається найбільшою у своєму локальному всесвіті, тобто регіоні, який охоплює приблизно мільярд світлових років у радіусі.

Як пише Newsweek, Holm 15A – це яскрава кластерна галактика з нетипово виснаженим ядром. Її центральний регіон виявився більш бляклим, ніж у будь-якої іншої галактики на ранній стадії розвитку, які були детально вивчені. Команда дослідників на чолі з Кіанушем Мерганом з Інституту міжзоряної фізики Макса Планка використала великий телескоп Європейської південної обсерваторії (VLT), щоб дослідити виснажене ядро Holm 15A.

Читайте такожМільйони чорних дір у Чумацькому шляху пожирають матерію між зірками

Відео дня

Таким чином, вчені виявили супермасивну чорну діру з масою, яка 40 мільярдів разів перевищувала масу Сонця. Для розуміння варто зазначити, що супермасивна чорна діра Стрілець А, розташована в центрі галактики Чумацький шлях, лише в 4,6 мільйона разів більша, ніж маса Сонця.

«Це найбільш масивна чорна діра, яку вдалося прямо виявити в локальному всесвіті», - зауважили вчені, додаючи, що вона виявилася в 9 разів більшою, ніж очікувалось, зважаючи на властивості її рідної галактики.

Читайте такожЩось зробило велетенську діру в галактиці Чумацький Шлях і вчені не знають, що саме

На думку вчених, вона сформувалася в процесі злиття двох еліптичних галактик з виснаженими центрами. Умови, за яких в центрі Holm 15A сформувалася чорна діра-гігант, «вірогідно дуже рідкісні». Однак, це все одно доводить, що подібні космічні тіла можуть існувати.