Телескоп - спільний проект 11 держав-членів ЄКА \ twitter.com/arianespace

Космічний телескоп Європейського космічного агентства (ЄКА) "Хеопс" був запущений сьогодні для вивчення планет за межами Сонячної системи. Вчені покладають на нього величезні надії.

Читайте такожТелескоп Hubble зробив знімок пари галактик у "близьких стосунках"

Нова космічна місія продовжить серію попередніх спостережень і допоможе по-новому поглянути на природу віддалених світів, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Телескоп був доставлений на орбіту російською ракетою-носієм "Союз", що стартувала з космодрому Куру у Французькій Гвіані.

"Хеопс" (Cheops - CHaracterising ExOPlanets Satellite) - спільний проект 11 держав-членів ЄКА. Провідну роль в його реалізації відіграє Швейцарія.

Бернський університет спільно з Женевським університетом розробили потужний фотометр для телескопа. Цей прилад повинен вимірювати найменші зміни освітлення, коли планети проходять перед найбільшими зірками своїх систем.

Цей період (який називають "транзитом") дозволить виміряти точний діаметр планети, оскільки зміни у висвітленні пропорційні поверхні небесного тіла. Коли ця інформація поєднується з даними про масу об'єкта, які видобуваються іншим способом, вчені отримують можливість визначити щільність планети.

"Оскільки ми дізнаємося про склад планети і її внутрішню структуру, а також проведемо такі вимірювання для різних планет, що рухаються навколо різних типів зірок, далеких і близьких, ми також зможемо дізнатися нові факти про формування і еволюцію планет", - сказала учасниця проекту Кейт Айзак.

З кінця 1990-х років вченим вдалося відкрити близько 4,5 тис. планет, використовуючи різні технології. Однак сьогодні вченим мало тільки відкривати нові космічні тіла і вести їхній облік. Нам потрібно більш скрупульозне вивчення цих об'єктів. Чи є на цих планетах атмосфера і яка її товщина? Які там типи хмар? Чи є на поверхні планет океани? Чи оточена планета кільцями або супутниками? "Хеопс" повинен відповісти на ці питання, лише поглянувши на крихітні спалахи світла під час "транзиту".

Мета місії - проаналізувати 400-500 об'єктів за найближчі 3,5 роки. Велика частина планет за розміром знаходиться в діапазоні між розмірами Землі і Нептуна, іноді їх називають суперземлями (або надземлями). Згідно з даними сучасних досліджень екзопланет, саме ця група буде найбільшою.

Новий телескоп буде концентруватися на вивченні яскравих зірок, але надані ним дані все одно будуть небеззаперечними.

Коли планета розміром з Юпітер проходить перед зіркою розміром з Сонце, зменшення потоку світла для "Хеопса" складе всього 1%. Але якщо те ж саме зробить планета розміром з Землю, скорочення потоку світла буде в сто разів менше - на рівні 0,01%.

"Складність полягала в тому, щоб створити оптичну систему, здатну виміряти ці незначні зміни освітлення", - говорить професор Віллі Бенц, один з головних дослідників проекту "Хеопс".

"Для прикладу: коли ми захотіли протестувати цей процес у лабораторії, ми не змогли знайти жодного існуючого у світі джерела світла, яке б дозволило нам провести більш-менш точне випробування телескопа. Тому нам довелося самим його створити", - розповідає Бенц.

Сьогодні в космосі працює американський телескоп TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), який перейняв естафету у космічної обсерваторії "Кеплер". Обидва займалися пошуками нових планет, які тепер належить вивчати 280-кілограмовому "Хеопсу".

Компанії НАСА склали для європейського телескопа деякий шортлист: сферу його досліджень скоротили до пошуку найбільш цікавих об'єктів для наступних поколінь космічних дослідників. Наступні місії вже зможуть проаналізувати хімічний склад атмосфери екзопланет в пошуках газів, які можуть вказати на наявність життя на планеті. Найбільш очікуваний проект найближчого майбутнього - космічний телескоп імені Джеймса Вебба, який повинен бути запущений в 2021 році.

"Це класичний для астрономії випадок, коли ви використовуєте маленький телескоп для того, щоб виявити [планети], а потім великий телескоп, щоб вивчати. І це саме той процес, який ми плануємо реалізувати", - говорить лауреат Нобелівської премії з фізики 2019 року, професор Дідьє Кело.

"Хеопс" зараз повинен відібрати найкращих кандидатів, яких будуть досліджувати з допомогою особливого обладнання: величезних телескопів на Землі і космічного телескопа Джеймса Вебба. Саме по такому ланцюжку ми будемо працювати", - пояснює Кело, який очолює наукову місію "Хеопса".

Телескоп з діафрагмою 30 см був не єдиним "пасажиром" "Союзу". Основним вантажем ракети-носія став італійський супутник-радар.

Коли телескоп вийде на орбіту, насамперед необхідно відкрити захисні дверцята для його оптики. Всі наукові операції будуть контролюватися Женевським університетом.