REUTERS

Як передає Російська служба Бі-Бі-Сі, лідирують в ньому грамнегативні бактерії, такі як кишкова паличка, які можуть викликати смертельно небезпечні інфекції кровотоку і пневмонію у пацієнтів лікарень, чий імунітет ослаблений.

Читайте такожУкраїнці вживають занадто багато антибіотиків не за призначенням - ЗМІ

Представлений вченими список буде обговорюватися напередодні саміту G20 в Німеччині цього літа: метою міжнародного співтовариства стане пошук нових антибіотиків, які змогли б боротися з інфекціями, що важко піддаються лікуванню.

Відео дня

Багато експертів неодноразово попереджали про наближення так званої постантибіотичної ери, коли деякі інфекції буде неможливо вилікувати існуючими препаратами.

Таким чином, звичайні інфекції можуть одержати широке поширення і призвести до летальних наслідків.

Марі-Поль Кіні з ВООЗ вважає, що стійкість до антибіотиків досягла тривожних масштабів, в той час як винахід нових ліків все ще не відбувається.

"У нас стрімко закінчуються варіанти лікування. Ми не можемо покладатися тільки на сили фармакологічного ринку, тому що в такому разі нові антибіотики не будуть розроблені вчасно", - вважає Кіні.

Крім того, у ВООЗ попереджають про те, що фармацевтичні компанії можуть піти шляхом найменшого спротиву і зосередитися на розробці більш простих і прибуткових препаратів, в той час як акцент повинен бути зроблений на клінічній необхідності нових антибіотиків.

Читайте такожУ США виявили стійку до всіх антибіотиків бактерію

У список ВООЗ не був включений туберкульоз - пошуку нових методів лікування цієї інфекції вже віддано пріоритетне значення.

Список був складений з урахуванням поточного рівня стійкості до ліків, глобальних показників смертності, поширення інфекцій і навантаження на систему охорони здоров'я.

У одній з інфекцій на початку списку, бактерії під назвою клебсієла, нещодавно розвинулася стійкість до потужного класу антибіотиків - карбапенемів.