Ілюстрація REUTERS

SpaceX не змогла успішно посадити центральний прискорювач на океанську платформу. За словами Ілона Маска, у ракети не вистачило палива для м'якої посадки, й вона вдарилася об воду на швидкості близько 500 кілометрів на годину приблизно за сто метрів від платформи. Удар був такої сили, що платформу засипало уламками.

У SpaceX є відеозапис інциденту, але він поки не опублікований. Серйозною невдачею в SpaceX це не вважають: зрештою, компанія ще жодного разу не намагалася посадити кілька прискорювачів, і й взагалі ніколи не запускала важкі ракети, передає "Медуза".

Читайте такожКабріолет Tesla літатиме по своїй орбіті кілька сотень мільйонів років - Маск (фото, відео)

Відео дня

Ще одна помилка — це орбіта, на яку вивели "Теслу". Спочатку передбачалося, що автомобіль доставлять на геліоцентричну орбіту навколо Сонця — вона дозволяє найбільш ефективно дістатися до Марса. Вийти на орбіту не вдалося: другий щабель Falcon Heavy занадто сильно розігнав "Теслу", і замість того, щоб курсувати навколо Сонця між Землею і Марсом, вона вирушила до поясу астероїдів між Марсом і Юпітером.

Ракета Falcon Heavy стартувала з космодрому у Флориді о 22:45 6 лютого. Це був тестовий запуск з метою випробування першої ракети, здатної доставити людей на Марс.

Частину ракети транспортував український літак Ан-124-100 "Руслан". Два прискорювачі одночасно й успішно приземлилися на наземні майданчики, тоді як центральний схибив та розбився в океані.

Замість вантажу у космос полетів особистий автомобіль Ілона Маска. У вишневій Tesla Roadster знаходиться манекен у скафандрі виробництва SpaceX. Наразі ракета з автомобілем Маска вийшла за межі орбіти Марсу.

Запуск коштував компанії SpaceX у 500 млн доларів. Falcon Heavy може вивести 63,8 тонн вантажу на низьку навколоземну орбіту. Це робить її найпотужнішою з нинішніх ракет.