8 квітня в Росії набув чинності федеральний закон про електронний підпис. Документ, підписаний президентом країни 6 квітня, був оприлюднений у "Российской газете".

Відтепер громадяни і юридичні особи можуть оформити цифровий підпис, який можна буде використовувати нарівні з традиційним підписом на папері. Цифровий підпис призначений для використання в електронних документах, зокрема, при звертанні до державних служб і відомства.

Закон передбачає два типи електронних підписів: "проста" і "посилена". Остання має дві форми: "кваліфікована" і "некваліфікована". Залежно від норм, прописаних в інших законах і документах, всі три види підписів вважатимуться рівнозначною заміною підпису на папері.

Відео дня

Відповідати за видачу електронних підписів будуть засвідчувальні центри, роботу яких регулюватимуть уповноважені федеральні органи. Саме засвідчувальні центри прийматимуть звернення громадян і видаватимуть ключі підпису, ключі перевірки підпису, а також сертифікати ключів перевірки.

У цих сертифікатах буде зазначена інформація про власника електронного підпису. При цьому вони матимуть обмежений термін чинності. У федеральному законі не уточнюється, яким саме буде цей термін.

Як повідомили "Российской газете" джерела в Мінкомзв`язку, швидше за все електронний підпис буде платним, причому його вартість залежатиме від ціни цифрового носія, зауважує Лента.ру. Проте у федеральному законі не прописано, чи буде електронний підпис безкоштовним або за видачу сертифікату і ключів стягуватиметься плата.

Очікується, що приймати електронний підпис буде портал держпослуг. З травня механізм почне упроваджуватися в Москві, а з липня - ще в 80 регіонах Росії.