Скіфи були страшними людьми, свідчать знахідки / колаж УНІАН, plos.org, wikipedia.org

Давньогрецький історик і географ Геродот, якого часто звинувачують у розповсюдженні нісенітниць під виглядом фактів, розповідав, що "люті скіфи" знімали шкіру з убитих ворогів та робили з неї сагайдаки для стріл. Останні наукові відкриття свідчать, що принаймні у цьому питанні Геродот казав правду.

Аналіз обрізків шкіри, отриманих зі скіфських поховань на півдні України, показав, що деякі сагайдаки мають в своїй конструкції елементи людського походження. Результати цього дослідження, проведеного групою археологів з Копенгагенського університету (Данія), опубліковані в американському науковому журналі Plos.

"Наші результати показують, що для шкіряних виробів скіфи в основному використовували одомашнених тварин, таких як вівці, кози, велика рогата худоба та коні, тоді як хутра робили з диких тварин, таких як лисиця, білка та котячі", – йдеться в публікації.

Відео дня

Але несподіваним відкриттям стала наявність двох зразків людської шкіри в таких виробах, що є першим прямим доказом твердження Геродота про використання скіфами шкіри мертвих ворогів. 

Геродот жив у 5 столітті до нашої ери, приблизно в той час, коли скіфське суспільство було на піку свого розвитку. Він присвятив скіфам один зі своїх "наукових" творів, де докладно описав, як скіфські воїни обезголовлюють своїх ворогів, щоб ці голови були доказом перемоги, який можна показати царю.

При цьому Геродот стверджував, що з голови убитого ворога знімали скальп і потім буцімто використовували його як рушник, який вішали на вуздечку свого коня. Чим більше таких "рушників" у воїна, тим вищий статус він отримує.

"Багато скіфів навіть виготовляли одяг для носіння з цих скальпів, зшиваючи їх разом, як шкіряні пальта", — писав Геродот, також згадуючи про виготовлення сагайдаків з людської шкіри.

Тепер же дослідження 45 клаптиків шкіри, викопаних з 14 різних місць поховання, показали приналежність людині деяких із цих клаптиків. Причому виявили такі зразки саме на сагайдаках для стріл, які легко розпізнати за конструкцією.

Дослідники зазначають, що сагайдак не був виготовлений з людської шкіри увесь. Більша частина матеріалу належить шкірі кількох тварин, і лише верхню частину сагайдака становила людська шкіра. Дослідники припускають, що сагайдаки робили з будь-якої наявної під рукою шкіри, і лише накладаючи зверху більш рідкісний матеріал.

Інші матеріали науково-історичної тематики

Як писав УНІАН, новий проект на території археологічних розкопок в Помпеях відродив стародавні методи фарбування тканин, щоб розкрити деталі повсякденного життя жителів міста, зруйнованого в 79 році нашої ери. Джерелом натхнення для фахівців послужили знайдені в ході розкопок фрески.

Також ми розповідали про найбільш захоплюючу археологічну знахідку 2023 року. Нею стали прекрасно збережені 1900-річні римські клинки заховані, ймовірно, іудейськими повстанцями в одній з печер біля Мертвого моря.

Вас також можуть зацікавити новини: