Китайський космічний апарат "Чан’е-5" доставив місячний грунт / фото twitter.com/CGTNOfficia

Капсула китайського зонда Chang'e 5 успішно повернулася на Землю зі зразками місячного грунту.

Вона приземлилася 16 грудня, повідомляє телеканал CGTN.

Учені відшукали 300-кілограмову капсулу на території автономного китайського району Внутрішня Монголія.

Відео дня

Глава CNSA називає місячну місію Чан'є-5 успішною. Наземні бригади збираються доставити місячну капсулу до безпечного місця, де її відкриють та оглянуть експерти.

Вивчення Місяця

Китай став третьою країною в світі, що доставила грунт з місяця на Землю — після США і СРСР. Остання місія з доставки місячного грунту була здійснена в 1976 році.

Читайте такожЯпонський зонд скинув на Землю капсулу з грунтом з астероїда Рюгу

Китайська місія на Місяць: що відомо

  • Chang'e 5 – це остання місія в китайській програмі Chang'e з дослідження Місяця за допомогою роботизованих апаратів. Безпілотник назвали Chang'e-5 на честь китайської богині Місяця Чансі.
  • Зонд Chang'e 5 здійснив посадку на місяці 1 грудня 2020-го. Апарат спустився на північ від піку Рюмкера, розташованого в океані бур на видимій стороні Місяця і приступив до збору перших для Китаю зразків ґрунту супутника Землі.
  • Робота зонда тривала близько 19 годин, після чого автоматична система поклала отримані зразки в контейнер у злітному модулі.
  • Зразки місячного ґрунту упакували в герметичному контейнері всередині космічного апарату, щоб забезпечити їх збереження у вакуумі та в атмосфері Землі.