На території сучасної Шарджі знайшли скарб \ УНІАН

Археологичи Управління археології емірату Шарджа виявила скарб рідкісних ісламських срібних монет, що відносяться до періоду правління династії Аббасидів.

Монети знаходилися в старовинному глиняному глечику. Експерти вже ідентифікували знайдені монети. Серед них виявився дуже рідкісний срібний дирхам Зубейди Умм Аль Вахід (762/765-831 роки н.е.). Це була арабська принцеса з династії Аббасидів, дружина одного з наймогутніших халіфів Харуна Аль Рашида і цариця-матір в період правління сина Халіфа Мохамеда Аль Аміна.

Аббасиди - друга династія арабських халіфів (750-1258 років н.е.), що походила від Аббаса ібн Абд Аль Мутталіба. Відомо, що в 750 році Аббасиди скинули Омейядів майже на всій території Арабського халіфату.

Відео дня

Щодо скарбу, то на знайдених монетах виявилися зображені п'ять халіфів того періоду: Абу Джафар Аль Мансур, Мохамед Аль Махді, Харун Аль Рашид, Мохамед Аль Амін і Абу Джафар Абдулла Аль Маамун.

Читайте такожАрхеологи в Ізраїлі знайшли біблійний царський пурпур

Як повідомив керівник розкопок доктор Сабах Абуд Джасім, відкриття підтверджує теорію про ранню присутність династії Аббасидів в даному регіоні. Він також зазначив, що глечик, в якому знаходилися монети, виготовлений у стилі, характерному для епохи Аббасидів. При цьому посудина датується IX-X століттями.

Також встановлено, що монети карбувалися в декількох географічних та адміністративних районах під час пізнього періоду Хіджри (VIII-IX ст. н. е.). Знайдені дирхами карбувалися на території сучасних ОАЕ, Марокко, Ірану та Вірменії в містах Аль Аббасія, Кура Аль Махдія, Аль Джибал, Аль Мухаммадія та інших.

Доктор Сабах Абуд Джасім також зазначає, що скарб, ймовірно, був заритий в той період в історії ОАЕ, який вчені називають поворотним. За часів правління династії Аббасидів нинішня провінція Шарджі відігравала важливу комерційну роль для всієї Перської затоки.

Припускається, що тут перетиналися кілька популярних торгових маршрутів, а сам регіон був важливим торговим центром. На думку експертів, скарб підтверджує дану гіпотезу. На це, зокрема, вказує наявність в ньому монет, викарбуваних в містах, розташованих на великій відстані один від одного. Це означає, що дирхами на територію Шарджі могли привезти купці.

Ймовірно, скарб був захований у важкі часи, ознаменовані смутою і війнами, передає russianemirates.com.

Вас також можуть зацікавити новини