Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України та Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) підписали Меморандум про взаєморозуміння в наданні даних для WIPO ALERT Database — всесвітньої захищеної онлайн-платформи зі списком і досьє сайтів-порушників авторських прав. Тепер українські правовласники зможуть приєднатися до цієї платформи, що дасть можливість підвищити якість захисту легального контенту.

Підписання документа відбулося в рамках 61-ї серії засідань Асамблей держав-членів ВОІВ, яка проходила 21-25 вересня 2020 у Женеві, де заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Олександр Романишин зустрівся з Генеральним директором ВОІВ Френсісом Гаррі.

На зустрічі обговорили сприяння в питаннях захисту інтелектуальної власності (ІС) з боку ВОІВ, реалізацію спільних ініціатив, передбачених у двосторонній програмі співпраці на 2020-2021 рр., а саме роботу Національного навчального центру з ІВ, поліпшення системи альтернативного вирішення спорів, заходи, що спрямовані на підвищення обізнаності у сфері ІВ та ін. Реалізація Меморандуму з ВОІВ також дозволить ввести в Україні механізм блокування отримання незаконних доходів піратськими сайтами, дотримуючись принципу follow the money.

Відео дня

В'ячеслав Мієнко, керівник антипіратської Ініціативи "Чисте небо", прокоментував: "У 2017 році на вимогу рекламного ринку ми створили національний інформаційний ресурс — blacklists.org.ua, який за три роки показав хороші результати у зниженні обсягу реклами на ресурсах, що поширюють нелегальний контент. На сьогоднішній день в нашому списку більше 1,5 тис. таких ресурсів.

Ми раді тому, що ВОІВ ініціювала аналогічний проект на міжнародному рівні. Україна в особі Мінекономіки приєдналася до проекту, і це дає нам можливість заявити у список ВОІВ ресурси, до яких є претензії українських правовласників. Ми з самого початку активно підтримували цю ідею і готові надалі допомагати в її практичній реалізації як Міністерству, так і нашим членам. Впевнені, що міжнародний статус такого списку створить додаткову мотивацію для рекламного ринку контролювати розміщення реклами".

Рекомендувати ресурси для включення у список WIPO ALERT Database буде "Чисте небо". Нагадаємо, що навесні 2019 року був підписаний Меморандум про партнерство та співробітництво між громадським союзом "Ініціатива "Чисте небо” і Департаментом ІС Мінекономіки України, яке на той момент вже готувалося отримати статус уповноваженого учасника проекту ВОІВ.

Протягом найближчого місяця "Чисте небо" планує узгодити з Мінекономіки правила подачі ресурсів для WIPO ALERT Database, які, по суті, будуть схожими на схему роботи сервісу blacklists.org.ua. Схема така: (1) правовласники проводять моніторинг ресурсів-порушників і щомісяця передають в "Чисте небо" список з усією знайденої про ці ресурси інформацією і підтвердженням фактів піратства; (2) Ініціатива верифікує подані списки, викладає у відкритий доступ на blacklists.org.ua, розсилає підписникам сервісу; і (3) новий крок — подача ресурсів з цього списку в Департамент інтелектуальної власності Мінекономіки для включення у глобальну платформу WIPO ALERT Database.