Учені з'ясували, як співають кити / фото ua.depositphotos.com

Секрет того, як вусаті кити - найбільші ссавці з тих, що коли-небудь жили - співають під водою, криється в їхньому унікальному голосовому апараті.

Дослідники виявили, що ці тварини мають незвичайні структури гортані, які дають їм змогу видавати звуки, яких раніше ніколи ніхто не чув, пише Independent. Вважається, що вусаті кити використовують пісні - у формі стогонів, рохкання, ударів і стукотів, щоб розмовляти один з одним, орієнтуватися і знаходити собі пару. Ці пісні звучать на дуже низьких частотах, до 300 Гц, що дозволяє їм спілкуватися в океанах, оскільки низькочастотні звуки поглинаються водою повільніше.

Дослідники виявили, що ці кити мають велику U-подібну структуру голосового апарату, що складається з довгих циліндричних тканин, званих черпаловидними, які злиті біля основи.

Відео дня

Ця структура, яка є тільки у вусатих китів, дозволяє їм використовувати повітря для створення низькочастотних звуків в океані, а також допомагає їм у "вибуховому" поверхневому диханні. Вчені виявили, що ця U-подібна структура тисне на велику жирову подушку на внутрішній стороні гортані. Коли кити виштовхують повітря з легень повз цю подушку, вона починає вібрувати, і це породжує дуже низькочастотні підводні звуки.

"Наші експерименти вперше показали, як кити видають дуже низькочастотні звуки", - прокоментував Коен Елеманс, професор біологічного факультету Університету Південної Данії.

Але вчені заявили, що наявність унікального голосового апарату, призначеного для створення низькочастотних звуків, також є проблемою для цих китів, особливо коли йдеться про антропогенні шуми в океані, частота яких зазвичай коливається від 30 до 300 Гц.

Дослідники заявили, що вусаті кити можуть спілкуватися тільки на глибині до 100 м від поверхні, а це означає, що вони, ймовірно, заглушені шумами, створюваними морським транспортом.

Елеманс сказав: "Діапазон частот і максимальна глибина зв'язку в 100 м, які ми прогнозуємо, повністю перекриваються з домінуючим діапазоном частот і глибиною антропогенного шуму, викликаного судноплавством".

Елеманс додав, що порівняно із сімдесятими роками океани зараз ще більше наповнені антропогенним шумом від морських шляхів, бурових робіт і сейсмічних знарядь. "Нам потрібні суворі правила щодо такого шуму, тому що спілкування цих китів залежить від звуку. Тепер ми показуємо, що, незважаючи на свою дивовижну фізіологію, вони буквально не можуть уникнути шуму, який люди виробляють в океанах", - пояснив він.

Примітно, що відтоді як пісні китів було вперше виявлено понад 50 років тому, вчені намагалися зрозуміти, як вусаті кити виробляють їх.

Що таке вусаті кити

Вусаті кити - одні з найбільших тварин на Землі, включно з синім китом, який може досягати 30 м і важити до 200 тонн. У цих китів у роті замість зубів є пластинки китового вуса з кератину.

Вас також можуть зацікавити новини: