Український супутник вивели в космос / фото: КБ "Південне"

Здійснилося! Апарат "Січ-2-30" за допомогою ракети Falcon 9 компанії Ілона Маска SpaceX вийшов на навколоземну орбіту і провів перший сеанс зв'язку з Національним центром управління та випробувань космічних засобів.

Таким чином, Україна після десятирічної перерви знову обзавелася своїм діючим супутником спостереження Землі.

Для розуміння важливості цього моменту потрібно нагадати, що це всього четвертий за рахунком подібний супутник, який наша країна запустила в космос. До цього такий шлях виконали "Січ-1" і "Січ-1М" – у 1995 і 2004 роках відповідно. У серпні 2011 року, до 20-річчя Незалежності, Україна запустила супутник дистанційного зондування Землі "Січ-2". Однак він пропрацював лише до грудня 2012 року, після чого зв'язок з апаратом був загублений. Причиною такої недовговічної роботи назвали несправність елемента живлення російського виробництва.

Відео дня

Україна після десятирічної перерви знову обзавелася своїм діючим супутником спостереження Землі

"Січ-2-30" по суті є поліпшеним варіантом "Січ-2", проте цього разу наше конструкторське бюро "Південне" вже не використовувало російські елементи. В Європі та Південній Кореї для цього купили хімічну батарею, а також системи зв'язку і датчики. При цьому широко використовувалися елементи вітчизняного виробництва, яких було більше, ніж іноземних.

Розробка супутника почалася ще в далекому 2013 році, до безпосереднього виготовлення апарату приступили в 2015-му, а завершена збірка була тільки в кінці 2019 року. Але лише після доручення президента Володимира Зеленського стало зрозуміло, що апарат все-таки запустять у космос. 

Для його виведення на орбіту вибрали компанію SpaceX, з якою уклали договір. Сума контракту склала 2 мільйони доларів. Спочатку запуск планували провести в грудні минулого року, але пуск ракети відклали спочатку на 10 січня, а потім на 13-е, коли і відбулася історична для України подія. 

Загальні витрати на розробку, пуск і експлуатацію супутника, за різними оцінками, складуть близько 250 мільйонів гривень. Ця сума могла бути меншою, якби процес розробки постійно не затягувався через затримки з бюджетним фінансуванням.

Загальні витрати на розробку, пуск і експлуатацію супутника, за різними оцінками, складуть близько 250 мільйонів гривень

Державне космічне агентство планує використовувати "Січ-2-30" як мінімум найближчі три роки, перш за все - для вирішення цивільних завдань. Річ у тому, що супутник передає цифрові фотографії земної поверхні шириною 46 кілометрів з роздільною здатністю майже 8 метрів на піксель. Це дозволяє вивчати використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів. Також можна отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів.

При цьому діючі європейські аналоги мають дозвіл більш ніж в десять разів вище – від 50 до 70 сантиметрів на піксель. Враховуючи цей факт, деякі українці поставили під сумнів доцільність таких витрат на обладнання, яке програє в порівнянні з конкурентами. 

Однак, не треба забувати, що без власного супутника Україна змушена була купувати за великі гроші необхідні дані з космосу. Тепер, після запуску супутника "Січ-2-30", його інтегрують в програму ЄС зі спостереження Землі Copernicus, а зображення з супутника наша країна буде отримувати щодня в будь-якій кількості і безкоштовно. Тобто, держава заощадить значні ресурси.

Але і це ще не все, адже апарату відведена роль тільки першого з угруповання вітчизняних супутників, яку планують створити на орбіті. Решта будуть куди більш просунутими з точки зору технічних характеристик. До 2025 року, згідно із затвердженою Кабінетом Міністрів держпрограмою розвитку космічної галузі, на земній орбіті має бути вже вісім українських супутників. Для цього планують запустити ще шість апаратів з високим ступенем просторової роздільної здатності (1 метр на піксель), а один – з надвисокою (0,5 метра).

Без власного супутника Україна змушена була купувати за великі гроші необхідні дані з космосу

До слова, у затвердженому Верховною Радою держбюджеті на 2022 рік передбачено виділення майже 460 мільйонів гривень на управління та випробування космічних засобів. Цілком можливо, що за рахунок цих коштів буде фінансуватися і створення супутників.

Варто відзначити, що серед напрямків з розвитку галузі Державне космічне агентство називає створення ракетно-космічних комплексів важкого класу ("Зеніт-7н"), ракет-носіїв середнього ("Циклон-4М") і легкого ("Циклон 1") класів, а також розробку комплексу надлегкого класу. Також планується почати серійне виготовлення складових ракет-носіїв "Антарес " і" Вега", створення місячного модуля, проектування і розробку засобів, систем і приладів для перспективної місячної місії в рамках міжнародного проекту"Артеміда". 

Поки що ці плани все ще виглядають фантастичними. Але не можна не відзначити, що з запуском супутника "Січ-2-30" важливий крок по їх реалізації вже зроблено, з чим Україну та українців можна привітати. Якщо держава продовжить рухатися в цьому напрямку, то вітчизняна космічна галузь зможе подолати нинішню кризу і повернути нашу країну в клуб космічних держав.

Дмитро Шварц

Читайте всі статті автора