Жінка знайшла на пляжі стародавню єгипетську статуетку / скріншот

3000-річна статуетка єгипетської богині була знайдена на пляжі Пальмахім на півдні Ізраїлю, приблизно за 17 миль на південь від Тель-Авіва.

Як пише Newsweek, статуетку помітила у хвилях 74-річна Лідія Марнер. За даними Управління старожитностей Ізраїлю, вона являє собою модель єгипетської богині Хатхор.

"Це був дуже штормовий день, хвилі були високими, погода була зимовою... ми йшли вздовж моря, коли я раптом помітив камінь, що наближається до мене", - розповіла Лідія Марнер.

Відомо, що Хатор була давньоєгипетською богинею Сонця, яка вважалася однією з наймогутніших.

За словами історика мистецтва Ліама Девіса, Хатор часто зображували як богиню-корову або як жінку з коров'ячими рогами і сонячним диском на голові, які символізували родючість і достаток:

"Вона асоціювалася з любов'ю, красою, музикою, танцем, радістю, материнством і жіночою силою. Вважалося, що вона захищає жінок під час пологів і допомагає померлим в загробному житті, виступаючи провідником".

На одеському пляжі виловили візантійську амфору

Як писав УНІАН, днями жителі Херсона на одеському пляжі виловили візантійську амфору.

Переселенці рятували прісноводних черепах на пляжі, як раптом побачили незвичну посудину, що наближається до берега. Історик за фахом Юрій Присловський виловив посудину з води і зрозумів, що це візантійська амфора.

Знахідку передали в розграбований росіянами Херсонський обласний краєзнавчий музей.