Знайдений вченими скелет належав жінці / фото УНІАН

Вчені розкрили таємницю 2000-річного поховання з дзеркалом і мечем. Археологи встановили, що людина, похована разом з цими предметами, була жінкою.

Плутанина з статтю покійного виникла через те, що з мечами зазвичай ховали чоловіків, що вказувало на його статус воїна, а жінок ховали з дзеркалами. А ця людина була похована і з тим і з іншим, до того ж ще й з брошкою, повідомляє Newsweek.

Попередні спроби провести аналіз ДНК для визначення статі були невдалими через розпад зубів і кісток, яких залишилися в могилі близько 0,3 фунта. "Зубна емаль - найтвердіша і довговічна речовина в людському організмі, - пояснив професор Каліфорнійського університету Глендон Паркер. - Тому її  можна використати для визначення статі".

Відео дня

Паркер підкреслив, що аналіз вчених включав вилучення білків з крихітних шматочків уцілілої зубної емалі, що дозволило розрахувати 96-відсоткову ймовірність того, що людина була жінкою.

Вчені припускають, що ця жінка померла в I столітті до нашої ери у віці приблизно 25 років.

Це дослідження проливає світло на роль жінок у суспільстві залізного віку, оскільки наявність меча вказує на те, що вона могла бути воїном.

"Хоча ми ніколи не зможемо точно зрозуміти значення предметів, знайдених у могилах, поєднання меча та дзеркала свідчить про те, що ця жінка мала високе становище у своїй громаді і, можливо, відігравала провідну роль у війнах, організовуючи або керуючи набігами на ворожі поселення", - пояснила фахівець з біології скелету Сара Старк.

Де знайшли поховання

Поховання знайшли на островах Сіллі у Великобританії. Воно було виявлено в 1999 році. Вчені припустили, що останки відносяться до залізного віку, який датується між 750 р. до н. е. і 43 р. н. е., коли римляни прибули до Великобританії. 

Вас також можуть зацікавити новини: