Ніцой буде ініціювати звільнення Гриневич \ Фейсбук Лариси Ніцой

Українська письменниця, борець за українську мову Лариса Ніцой нецензурно облаяла міністра освіти Лілію Гриневич через скандал з пропагандистськими підручниками з російської мови в українських школах.

Читайте такожЦьогоріч учні перших, п'ятих та десятих класів розпочнуть навчальний рік без підручників

Крім того, вона заявила, що буде ініціювати її відставку. Зокрема, Ніцой зайнялася підготовкою листів зі скаргами в Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру, про що повідомила на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

"Шок. Що. Це. Таке. Гриневич повернула до школи підручник з двоглавим орлом і російським триколором. Два роки тому, зі скандалом, нам вдалося цей підручник зняти. Зараз ці підручники знову в школах", - обурено написала вона.

За словами Ніцой, активістка Марина Зеленюк знайшла на сайті Міністерства освіти і науки рекомендацію використовувати скандальний підручник на уроках російської мови в 1-3 класах для шкіл з українською мовою навчання. Цей факт також вкрай розлютив письменницю, і вона жорстко розкритикувала главу міністерства, не підбираючи висловів.

"Що?! Школи з українською мовою навчання, перші класи, вчать мокшанську мову?! Двоглавого орла і триколор? Наші маленькі українські діти?! Відкрила сайт МОН і пережила справжній шок. Я цей підручник два роки тому вилучила! Затрусилися руки. Якби переді мною була в той момент міністр, я б не знаю, що їй зробила. К*рва. Прибила б", - обурюється Ніцой.

Вона також уточнила, що не обмежиться подачею скарг в СБУ і ГПУ і попросила народних депутатів України негайно ініціювати зняття Гриневич з посади через те, що, за словами Ніцой, міністр є "кремлівською консервою". Сама міністр поки ніяк не відреагувала на скандал.

Як повідомляв УНІАН, першими на прокремлівські підручники з російської мови поскаржилися в Олександрівській школі Лиманського району Одеської області. Так, людей обурило, що на сторінках видання двоголового орла називають символом величі та застереженням про те, що "з Росією воювати небезпечно". Крім того, в книзі дітям нав'язують думку про спорідненість української та російської мов.

Ніцой звкернеться до СБУ зі скаргою на Гриневич \ Фейсбук Лариси Ніцой

Після виникнення суспільного резонансу у Міносвіти вирішили відреагувати на ситуацію і запевнили, що ще три роки тому наказали заклеїти скандальну вправу в підручнику з російської мови для 3 класу, де прославляється герб країни-агресора. Також у відомстві додали, що обмежилися такими заходами, оскільки передрукувати видання немає можливості.