В Україні триває конкурс на 78 вакантних посад у Верховному суді / фото УНІАН

Рух «Чесно» виявив 119 недоброчесних (38%) серед 317 кандидатів, які продовжують боротьбу в конкурсі на 78 вакантних посад суддів Верховного суду.

Такі результати аналізу кандидатів були презентовані під час прес-конференції в УНІАН на тему: «ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентує довідки про кандидатів у Верховний Суд».

Як нагадав директор Центру демократії та верховенства права, співзасновник руху «Чесно» Тарас Шевченко, в Україні триває конкурс на 78 вакантних посад у Верховному суді. За результатами першого етапу конкурсу, іспиту на знання права, продовжують боротьбу 317 кандидатів, 119 із яких порушили критерії доброчесності кампанії громадського контролю «ЧЕСНО. Фільтруй суд!».

Відео дня

«38% – така частка недоброчесних, за методологією «ЧЕСНО.Фільтруй суд!», тобто порушили щонайменше один критерій доброчесності», - заявив він.

Старший аналітик «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» Іван П’ятак зауважив, що такими критеріями «Чесно» визначає непричетність до корупції або кримінальних правопорушень, непричетність до ухвалення сумнівних рішень, відповідність стилю життя задекларованим доходам та прозорість статків, непричетність до порушення прав людини та дотримання норм професійної етики.

За словами менеджера проектів «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» Людмили Сливи, домінують серед порушників доброчесності представники суддівської спільноти: 105 кандидатів-суддів, 8 адвокатів та 6 науковців порушили критерії доброчесності

Аналітики «Чесно» відзначають, що найбільший відсоток кандидатів із сумнівною репутацією серед претендентів на місця у касаційних кримінальному та адміністративному судах Верховного суду.

Зокрема, у результати аналізу «Чесно» йдеться, що на посаду судді Кримінального касаційного суду претендує суддя Краматорського міського суду Донецької області Лариса Переверзева, яка у 2012 році засудила до 5 років ув’язнення громадського активіста Костянтина Лаврова за нібито вимагання грошей для припинення акцій протесту мешканців Донецька проти будівництва корпорацією сина екс-президента Віктора Януковича нового будинку на місці знесеного готелю “Дружба”. У проміжному звіті Української Гельсінської спілки з прав людини справа Лаврова була віднесена до справ, пов’язаних із переслідуванням представників громадянського суспільства у 2011 році, а вирок судді пізніше було скасовано в апеляційній інстанції.

Водночас, як зазначають аналітики, вдруге випробовують свої сили на конкурсі до Кримінального касаційного суду Тетяна Франтовська та Мальвіна Данилова, які на першому конкурсі отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності.

У «Чесно» нагадають, суддя Франтовська була причетна до винесення рішення, щодо якого було констатовано порушення Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. У складі колегії касаційної інстанції суддя не забезпечила надання необхідних процесуальних гарантій особі, яку помістили до психіатричної лікарні. Згодом це рішення стало предметом розгляду Європейського суду з прав людини.

Читайте такожСуд розморозив десятки рахунків фірм з оточення Януковича - ЗМІ

За даними руху, її колега Данилова порушила одразу три критерії доброчесності «Чесно», втім, стала відомою також історією про пограбування будинку її цивільного чоловіка, з якого нібито вкрали півмільйона доларів, при цьому ані будинку, ані вкрадених коштів суддя Данилова не декларувала.

Крім того, кандидати до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Олександр Кравець та Микола Заїка також вдруге беруть участь у конкурсі. Обидва кандидати на попередньому конкурсі отримали негативні висновки Громадської ради доброчесності, у тому числі за свої рішення.

Так, за даними руху, Заїка відзначився рішенням про скасування подання Вищої ради юстиції щодо звільнення судді Червонозаводського районного суду Харкова Олени Васильєвої за порушення присяги. Рішення колегії за участі судді Заїки було скасовано Верховним судом України, а справу передано на новий розгляд до Вищого адміністративного суду України. У подальшому рішенням Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду було підтверджено законність вказаного подання Вищої ради юстиції.

Аналітичні довідки про усіх кандидатів на посади судді Верховного суду оприлюднені на сайті «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» та будуть надіслані до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та до новоствореної Громадської ради доброчесності.