На вікнах встановлені решітки, а з меблів тільки ліжко / фото прес-служба уповноваженого ВРУ з прав людини

Співробітники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини разом з громадськими моніторами перевірили чотири психоневрологічних інтернати Харківщини і знайшли низку порушень прав людини.

Про це повідомили в прес-службі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Читайте такожКатування, холод та пліснява: довкола психлікарні на Харківщині розгорівся скандал (відео)

Відео дня

Фахівці зазначають, що всі ПНІ отримали ліцензію на медичну практику. Найбільш критична ситуація у Панютінському ПНІ. Зокрема, у кімнаті реабілітації металеві двері з заґратованим наглядовим віконцем та заґратовані вікна, куди, за словами підопічних, поміщають на 2-3 місяці за непослух. В цій кімнаті не створено жодних умов для проживання (відсутній доступ до води, окрім ліжок немає меблів, санвузла, відсутній доступ до свіжого повітря). Водночас, у корпусі № 6 для підопічних, які потребують посиленого нагляду, відчувався сморід і задуха. Корпус і його прибудинкова територія відокремлені металевою сіткою. В окремих житлових кімнатах відсутня постільна білизна і подушки, матраци старі та брудні. Замість туалетних стільців використовують відра. Люди місяцями не виходять на вулицю і впродовж дня сидять біля телевізора.

фото прес-служба уповноваженого ВРУ з прав людини

У Безмятеженському ПНІ на харчоблоці виявлено велику недостачу риби, яка готувалася підопічним на обід. Цього дня, при нормі ваги у 97 грам на одну порцію, підопічні закладу отримали 51 грам риби. В кімнатах відсутні приліжкові тумби, не вистачає підгузків для лежачих хворих, тому деякі підопічні лежали на мокрих простирадлах. Під час особистих розмовах підопічні скаржилися на зневажливе ставлення до них працівників інтернату. Лежачі підопічні, та  ті, хто користується колісними кріслами, взимку не виходять на вулицю.   

фото прес-служба уповноваженого ВРУ з прав людини

У Липецькому ПНІ встановлені факти обмежень прав підопічних на користування мобільним телефоном, зустріч з друзями тощо. У Куп'янському ПНІ від підопічних вимагали по 300-350 грн на ремонт кімнат. Також в перевірених інтернатах не вистачає соціальних працівників, реабілітологів, психологів. Через це виникають труднощі з вирішенням майнових прав підопічних, реабілітацією людей з інвалідністю.

фото прес-служба уповноваженого ВРУ з прав людини