Павлу Грибу знову викликали "швидку" на засідання суду / фото Facebook

Український політв'язень Павло Гриб поскаржився суду на застосування до нього заходів фізичного та психологічного впливу слідчими під час досудового слідства з метою "вибиття" з нього показів.

Читайте такожВ ЄС закликали Росію терміново звільнити Павла Гриба і забезпечити йому медичну допомогу

Про це у коментарі УНІАН повідомив батько політв'язня Ігор Гриб.

"Сьогодні відбулося судове засідання. Третій раз підряд Павло заявив про неможливість участі в судовому засіданні у зв'язку з сильними болями в животі і сильним головним болем", - сказав він.

Гриб додав, що суд це не взяв до уваги, але викликав "швидку".

"Знову той же знеболюючий укол. Фельдшер "швидкої допомоги" порадив 15 хвилин полежати. Але суд на це не звернув увагу і продовжив засідання", - розповів батько політв'язня.

Крім того, він зауважив, що сьогодні на суді Павло зробив заяви щодо застосування до нього "заходів фізичного та психологічного впливу слідчими та оперативними працівниками або слідчими, мабуть, в Краснодарі під час досудового слідства з метою вибиття з нього показів".

Читайте також"Били по ногах і в живіт, знімали це на відео": Павло Гриб розповів, як його затримували у Білорусі

"Суд ухвалив рішення провести розслідування зазначеної заяви. Зараз це розслідування буде проводитись. І у зв'язку з цим наступне судове засідання по суті справи відбудеться орієнтовно 18 лютого. Якщо воно буде проведене, це розслідування", - повідомив Ігор Гриб.

Також він зазначив, що на засіданні суду було надано висновок медичного обстеження Павла, яке було проведене з ініціативи матері хлопця, за власні кошти. На підставі висновків цього обстеження, розповів Ігор Гриб, "український професор Притула зробив висновки про реальний стан здоров'я Павла".

"Ці матеріали були судом додані до справи. І суд не заперечує про участь у наступному засіданні українського професора Василя Притули", - розповів батько Павла.

Читайте такожПолітв'язень Павло Гриб помре, якщо терміново не зробити операцію - батько

Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько, в той час член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб. За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина повинна була приїхати на зустріч з Росії. Павло Гриб переконаний у тому, що в червні-серпні від імені Єршової з ним спілкувалися російські силовики.

7 вересня стало відомо, що українця утримують у слідчому ізоляторі в Краснодарі. Російські слідчі звинувачують його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

7 листопада 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд вкотре на 6 місяців продовжив термін тримання Гриба під вартою.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям відвідування й огляд українця в СІЗО.