Адвокат відвідав Кольченка 29 січня / wikipedia.org

Український політв’язень Олександр Кольченко не має скарг до умов свого тримання в колонії Челябінської області РФ, але має нездоровий вигляд.

Про це повідомила 1 лютого правозахисниця Тетяна Щур на сторінці в Facebook. Вона посилається на адвоката Уральської правозахисної групи, який відвідав Кольченка 29 січня.

Читайте також"Ніколи не здаюся»: Сенцов відповів на лист Кольченка

Відео дня

"Не сподобався він мені. Блідий якийсь, худенький зовсім і замкнутий. Напружений. Посміхатися перестав", - передає правозахисниця слова адвоката.

Тетяна Щур нагадує, що 25 грудня 2018 року, адвокат і Олександр Кольченко вже зустрічалися. "Тоді теж все було нормально, ніяких змін з часу попередньої зустрічі: відвідує спортивний зал, бібліотеку, отримує дієтхарчування у вигляді ложки сиру, шматочка масла і яйця пару разів на тиждень", - зазначає правозахисниця.

"Після тодішнього відвідування через два дні - переміщення в ШІЗО (штрафний ізолятор - ред.) до 6 січня. За що? "За самовільне пересування поза локальною ділянкою". Але так "пересуваються" по колонії всі й завжди. І тільки перед особливими днями особливих засуджених виокремлюють і карають. Причому, коли й де це було, хто написав рапорт, засуджений, як правило, не пам’ятає або не знає. Так саме сталося з Сашком і перед Новим роком. Саме так "за пересування" в спортзал, бібліотеку, їдальню", - додає Тетяна Щур.

Довідка УНІАН. Активіста Кольченка разом з режисером Олегом Сенцовим затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Кольченко, якого утримують у колонії в Челябінську, 31 травня оголосив голодовку на підтримку Сенцова, проте 7 червня припинив її у зв'язку з різким погіршенням фізичного стану.