Епіфаній зазначив, що визнання ПЦУ є "питанням часу" \ фото УНІАН

Глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній вважає, що всі інші помісні православні церкви визнають українську церкву, проте коли саме цей процес завершиться – прогнозувати не береться.

Читайте такожЕпіфаній назвав РПЦ в Україні останнім форпостом Путіна

"Можливо, в інших церквах це буде більш тривало, вивчення питання різними богословськими і канонічними комісіями і так далі. Тут важко передбачити. Бо кожна церква – це окрема незалежна структурна одиниця у складі православної церкви. Тому вони самостійно вирішують колегіально чи синодально, чи на архієрейському соборі ухвалюють відповідні рішення. Тому передбачити складно. Я не хотів би тут прогнозувати чи ставити певні хронологічні рамки, що нас визнають", – сказав Епіфаній в інтерв’ю радіо Свобода. Втім, зазначив Епіфаній, визнання ПЦУ є "питанням часу".

Відео дня

Водночас митрополит очікує, що у Греції українську помісну церкву визнають вже у лютому. "Наприклад, Елладська церква (у Греції – ред.) і Кіпрська мають на лютий заплановані засідання архієрейських соборів. І ми маємо надію на те, що будуть ухвалені позитивні рішення", – зазначив Епіфаній. 

Як зазначав глава ПЦУ, чимало архієреїв інших церков, які виявляли бажання взяти участь у церемонії інтронізації, офіційно не можуть цього зробити, поки не буде ухвалене колегіальне рішення тієї чи іншої церкви щодо визнання автокефального статусу ПЦУ.

Як повідомляв УНІАН, інтронізація глави Православної церкви України Епіфанія відбудеться 3 лютого.