Ілюстрація REUTERS

Завдяки можливостям інтернету, через недовіру до влади і маніпуляції окремих політиків конспірологія стає пристрасним захопленням мільйонів жителів розвинених країн. Побічні ефекти цього захоплення - загроза епідемій та екстремізму.

Читайте також"Зла відьма": Леді Гагу звинуватили у проведенні темного ритуалу на "Супербоуле" та світовому змові (фото, відео)

Австралії не існує. Насправді п'ятий континент і шоста за розмірами країна світу - вигадка британської влади, яка намагається приховати один з найбільших геноцидів в історії: повідомивши, що відправили десятки тисяч злочинців морем на далекий материк, вони просто викинули їх за борт.

Відео дня

Таку заяву на початку 2017 року опублікувала на своїй сторінці в Facebook 17-річна Шеллі Флорид зі Швеції. “Все, що ви називаєте доказами, - добре сфабрикована брехня від провідних урядів світу. А ваші австралійські друзі - це всі актори і комп'ютерні боти", - написала вона.

Як би дивно не звучало твердження юної шведки, її дописом незабаром поділилися понад 20 тис. користувачів соціальної мережі. А теорія про неіснуючу Австралію досі поширюється просторами інтернету, розбурхуючи уяву конспірологів по всьому світу і викликаючи обурення самих австралійців, пише НВ.

"Так звані теорії змови існували завжди, але інтернет зробив їх більш доступними для широкої публіки", - констатує професор Крістофер Френч, глава відділу досліджень аномалістичної психології в Лондонському університеті Голдсміт.

Завдяки соціальним мережам конспірологам стало легше знаходити один одного, об'єднуватися і залучати нових однодумців, тоді як голоси експертів і вчених в інформаційному шумі всесвітньої павутини звучать все тихіше. За даними міжнародного дослідження, яке з 2012-го по листопад 2018 року проводили компанія YouGov і Кембріджський університет, в США і Європі віра в конспірологію з маргінального явища вже перетворилася в мейнстрім.

Читайте такожОдкровення "екс-агента" ЦРУ про вбивство Боба Марлі виявилися фейком

Так, у Великобританії троє з п'яти громадян вірять принаймні в одну теорію змови. Тоді як у США таких половина. Значна частка жителів західних країн впевнена, що уряд приховує від них правду про імміграцію і шкоду вакцин, а викликане діяльністю людини глобальне потепління не більше ніж вигадка. Кожен п'ятий житель США переконаний в існуванні могутньої секретної групи, яка насправді керує світом. А 14% американців підозрюють, що влада приховує інформацію про контакти людини з прибульцями.

Масове захоплення теоріями змови пов'язано зі зростаючою недовірою до правлячих інститутів в Європі і США, а ключовим каталізатором перетворення конспірології в мейнстрім стало обрання президентом Дональда Трампа, вважають дослідники Кембріджського університету.

Головними ризиками в такій ситуації фахівці називають знецінення наукових знань і поширення радикальних, шкідливих і ксенофобських концепцій. "Людина може почати з того, що повірить у невинну заяву, наприклад, у фальсифікацію висадки на Місяць, - пояснює Френч, - а потім він перестане довіряти всіма джерелами офіційної інформації і прийме до уваги небезпечні теорії".

Серед останніх - теорія про змову фармацевтичних компаній. Недовіра до медичних установ вже вилилася в масштабний рух проти щеплень, що призвело до спалахів важких захворювань у різних країнах світу. В результаті Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) внесла відмову від вакцинації в десятку найбільших загроз здоров'ю людей у 2019 році.

Повний матеріал читайте в свіжому номері журналу "Новое время"