20 березня - день, коли "весна зустрічається із зимою" / фото УНІАН

Весняне рівнодення, яке відзначається 20 березня, по суті є початком астрономічної весни – днем, після якого очікують на різке потепління і пробудження природи. Весняне рівнодення в уявленнях наших пращурів було своєрідним моменту «зустрічі» зими із весною, після якого остання повністю набувала своїх прав і можна було розпочинати новий землеробський сезон.

Читайте такожАстрологи розповіли, що обіцяє гороскоп до кінця березня 2019

Що таке День весняного рівнодення?

Під час рівнодення символічний центр Сонця перетинає екватор Землі протягом руху з південної до північної півкулі.

Відео дня

У цей день наша планета під час оберту навколо своєї осі рухається навколо Сонця і перебуває в такому положенні щодо зірки, що її промені падають прямовисно на екватор. Під час цього астрономічного  явища у всіх частинах світу денний час доби стає практично рівним нічному. Звідси і назва явища – «рівнодення».

Цьогоріч весняне рівнодення настане 20 березня о 23:58.

Що варто робити на День весняного рівнодення, а чого слід уникнути?

Наші пращури надавали Дню весняного рівнодення магічних властивостей і вважали, що під час нього варто дотримуватися певних правил, і тоді – увесь наступний рік буде врожайним та щасливим. Основна вимога – зустріти цей день з гарним настроєм та уникати сварок, а також не з’являтися увечері або вночі на вулиці без свічок або ліхтарів. Люди вважали, що такі «гаджети» захистять від темних сил, розгніваних прийдешньою перемогою світла.

Для того, аби в житті не було негараздів, у будинку варто навести лад. Чистота у хаті – безхмарність у житті, вважали наші пращури.

У переддень Дня весняного рівнодення господині випікали печиво та хліб у формі пташок, які називали жайворонками або сороками. Такі хлібобулочні вироби їли самі, роздавали дітям та ходили із ними у гості. Люди вірили, що таким частуванням вони пришвидшують повернення птахів із вирію, а разом із ними – прихід весни.

Для притягнення у своє життя здоров’я, на світанку було заведено обливатися холодною водою.

Прикмети на День весняного рівнодення

Коли ще не було довгострокових прогнозів погоди, люди уважно стежили за її «поведінкою» у такі важливі дні, як рівнодення. Зокрема, мороз під час весняного рівнодення пророкував прихід весни аж через 40 діб. Відповідно, якщо день теплий, то весна буде сухою та сонячною.

Побачити у небі жайворонка вважалося гарною прикметою і обіцяло щастя на цілий рік. Якщо птахи літають великими зграями, землеробам це віщувало великий врожай зернових. «Високі» та «швидкі» хмари – до теплого літа та осені.

Сни під час весняного рівнодення вважаються віщими.