Павло Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора в колонію загального режиму / фото Facebook

Незаконно засуджений в Росії до 6 років позбавлення волі український політв'язень Павло Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора у колонію загального режиму.

Про це йдеться у переданій агентству УНІАН заяві МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з неправомірним рішенням Північно-Кавказького окружного військового суду Російської Федерації від 22 березня про засудження громадянина України Павла Гриба до 6 років позбавлення волі за сфабрикованими обвинуваченнями у схилянні до терористичних дій", - сказано в заяві.

Відео дня

"Російська сторона грубо порушила норми та принципи міжнародного права - від брутального викрадення 24 серпня 2017 року Павла Гриба у місті Гомель (Республіка Білорусь), ненадання тривалий час інформації про місце його перебування, незаконного тримання під вартою у містах Краснодар та Ростов-на-Дону, обмежень у наданні невідкладної медичної допомоги і до неправомірного вироку", - наголосили в МЗС.

Українські дипломати зауважили, що свідчення Гриба, надані в ході судового розгляду, щодо сфальсифікованих обвинувачень, погроз, фізичного впливу та психологічного насильства з боку російських силових структур були зухвало відхилені судом.

Читайте такожСуд у Росії оголосить вирок Грибу

"Вважаємо, що цим судовим рішенням російська сторона грубо порушує права людини, зокрема право на справедливий суд та право на життя. Внаслідок набутих важких захворювань та важкого стану Павло Гриб може не витримати етапування та перебування в негуманних умовах російської пенітенціарної системи. Павло Гриб потребує постійного висококваліфікованого нагляду лікарів, регулярного проведення комплексного медичного обстеження та перебування в спеціалізованому медичному закладі", - наголошується у заяві.

У МЗС вимагають "негайно скасувати незаконний вирок у справі Павла Гриба, забезпечити постійний медичний супровід, забезпечити його звільнення та безперешкодне повернення в Україну. Закликаємо міжнародна спільнота посилити тиск на державу-агресора Російську Федерацію з метою припинення грубих порушень прав людини та звільнення незаконно засудженого громадянина України Павла Гриба".

У свою чергу перший заступник голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявляє про невизнання судилища над громадянином України Павлом Грибом. Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала під час засідання неформальної депутатської групи «Мінська платформа», коментуючи рішення російського суду щодо українця.

Геращенко зауважила, що Павло Гриб є в усіх списках, які передаються Російській Федерації, з вимогою його негайного звільнення. «Ми не визнаємо судилище, яке відбулося над Грибом, так само як і над іншими нашими заручниками і політв'язнями», - сказала вона.

Депутат додала, що, враховуючи важкий стан здоров'я Павла, російській стороні пропонувалося здійснити «малий обмін».

«Ми були готові передати одного росіянина, який має проблеми зі здоров'ям, - пан Сєдіков - з пропозицією зробити такий обмін «один на один», - зазначила Геращенко.

Крім того, вона додала, що до Гриба не було допущено представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста та лікарів.

Україна продовжує застосовувати всі можливі політико-дипломатичні важелі для звільнення політв'язня та інших громадян України, незаконно засуджених з політичних мотивів на території РФ і тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, запевнили у МЗС.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 22 березня, Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив до шести років колонії загального режиму громадянина України Гриба за нібито "сприяння тероризму". Після вироку Гриб оголосив голодування. Хлопець вимагає допустити до нього лікарів та уповноваженого ВР з прав людини Людмилу Денісову.

Про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, на той час член громадської ради Держприкордонслужби України.

За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО у Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла важке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії відмовляється дозволити українським лікарям провести огляд Павла в СІЗО.

29 січня 2019 року Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті та потребує негайної операції на серці.