У Місії зазначають, що деяким встановленим підозрюваним вдалося втекти / фото Public Domain Pictures

В Моніторинговій місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні вважають, що українська влада не провела ефективного розслідування подій в Одесі 2 травня 2014 року.

Про це йдеться в інформаційній довідці Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні "Відповідальність за вбивства та насильницькі смерті 2 травня 2014 року в Одесі", оприлюдненій на сайті ООН в Україні.

Читайте такожВ ООН рекомендують Росії видати Україні всіх підозрюваних у справі щодо трагедії 2 травня

Відео дня

"Минуло п’ять років, проте досі нікого не притягнуто до відповідальності за вбивство шести і насильницьку смерть 42 осіб. Деякі з кримінальних проваджень, відкритих після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, в той час як решта – на етапі судового розгляду, що свідчить про відсутність з боку влади справжньої зацікавленості у забезпеченні правосуддя для жертв і притягнення винних до відповідальності", - заявляють в Моніторинговій місії ООН.

Також Місія ООН "стурбована тим, що розслідування поліцією сутичок у центрі Одеси і пожежі у Будинку профспілок, ймовірно, не відповідають критеріям незалежності та неупередженості, враховуючи твердження про причетність правоохоронних органів до цієї справи".

Крім того, зазначається, що розслідування сутичок у центрі Одеси виглядає вибірковим. Зокрема, з 29 осіб, яким було висунуто обвинувачення у зв'язку з сутичками, 28 є "прихильниками федералізації".

Водночас, сказано, що п'ять років по тому, поліція й досі не встановила конкретних осіб, відповідальних за пожежу у Будинку профспілок. За інформацією поліції та Генеральної прокуратури, головними перешкодами у розслідуванні є труднощі з встановленням усіх осіб, які брали участь у сутичках.

Разом з тим, в Місії зауважують, що деяким встановленим підозрюваним вдалося втекти і, таким чином, залишитися поза межами досяжності української системи правосуддя, а в кримінальних провадженнях, в яких проти конкретних осіб було висунуто обвинувачення, на етапі судового розгляду також не спостерігається прогресу.

"Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні із занепокоєнням зазначає, що влада не зробила все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного і неупередженого розслідування вбивств і насильницьких смертей, які мали місце в результаті насильства 2 травня 2014 року, та відповідного кримінального переслідування за ці дії", - підкреслюється в повідомленні.

Довідка УНІАН. 2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю проросійських і проукраїнських активістів загинули 48 людей, постраждали більш як 200. Почалися зіткнення в центрі міста, де були застрелені кілька людей. Потім проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому було розташоване наметове містечко сепаратистів. Намети загорілися, почалася пожежа в Будинку профспілок, в якому також загинули люди.