Зеленський доручив Кабміну забезпечити ліквідацію наслідків повеней на Заході України / фото ДСНС

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків надзвичайної ситуації природного характеру на окремих територіях Закарпатської та Івано-Франківської областей".

Указ №325/2019 від 24 травня оприлюднено на сайті глави держави.

Кабінету міністрів України доручено, серед іншого, разом із Закарпатською та Івано-Франківською обласними державними адміністраціями забезпечити ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, в тому числі, проведення аварійно-рятувальних, ремонтних, будівельних робіт для відновлення житлових будинків, транспортної інфраструктури, житлово-комунального господарства, інженерних споруд і комунікацій, організувати проведення у повному обсязі протипаводкових робіт, а також забезпечити населення питною водою, необхідною медичною допомогою та медикаментами, предметами першої необхідності.

Відео дня

Також Кабмін має запропонувати органам місцевого самоврядування Закарпатської та Івано-Франківської областей вирішити в установленому порядку питання фінансування, надання необхідної допомоги для подолання наслідків надзвичайної ситуації на постраждалих територіях.

Читайте такожБез полуниці й помідорів. Погода залишає Закарпаття без врожаю, зі зруйнованими мостами й загрозою затоплення Ужгорода

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Довідка УНІАН. Унаслідок сильних опадів упродовж 21-23 травня на території Закарпатської області зафіксовано підтоплення в 7 районах (станом на 14.00 23 травня). За даними Закарпатської ОДА, протягом 21-22 травня на Закарпатті випало близько 120 мм опадів (місячна норма). Левова частка дощу в ніч на четвер пройшлася по території басейну р. Уж (Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони). У притоці Ужа поблизу с. Тур’я Пасіка в ніч на четвер зафіксовано перевищення історичного максимуму підйому води.

Також від сильних злив та паводків потерпає Івано-Франківщина. Наприклад, 15 травня у с. Ямниця Тисменицького району (поблизу Івано-Франківська) водами місцевої річки Павельче прорвало захисну греблю. За інформацією рятувальників, у с. Ямниця внаслідок підвищення рівня води у річці Павельче було підтоплено близько 300 домогосподарств з житловими будинками (висота рівня води в будівлях становила від 20 до 100 см).

У селищі Воловець Закарпатської області загинув школяр Сергія Церуша. Тіло хлопчика рятувальники виявили сьогодні, 24 травня. Напередодні він вийшов подивитися, як піднялася вода у річці Вича, і його понесла течія.

На Івано-Франківщині 20 травня загинув 62-річний Борис Когуч. Він послизнувся, розчищаючи стічну канаву до річки, впав у воду та зник. Його тіло знайшли в Калуші, в річці Млинівка.