Дощі затопили Закарпаття /ДСНС

У ніч на 23 травня у басейні річки Уж рівень води перевищив історичний максимум, зафіксований за весь час вимірювань.

Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-центрі Закарпатської обласної державної адміністрації.

Читайте такожУкраїнців попереджають про підвищення рівнів води на річках

Відео дня

За минулі дві доби на Закарпатті випало близько 120 мм опадів (місячна норма). Левова частка дощу в ніч на четвер пройшла по території басейну р. Уж (Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони).

«У притоці Ужа - р.Тур’я поблизу с. Тур’я Пасіка - у ніч на четвер зафіксовано перевищення історичного максимум підйому води - 349,8 см відносно нуля посту», – цитує прес-служба в.о. голови ОДА Ярослава Галаса.

З його слів, до цього найвищий рівень води тут фіксувався під час катастрофічного паводка в 1998 році - 348 см відносно нуля посту.

"Вода продовжує підніматися, а найгірше те, що в найближчі години очікується нова хвиля опадів, яка йде на Закарпаття з боку Словаччини й Польщі. Левова частка дощу знову припаде на Великоберезнянський, Перечинський та Ужгородський райони. Протягом п’яти годин випаде ще 45 мм опадів, тобто півторатижнева норма. Дощі припиняться тільки близько 12-ї години четверга», - повідомив Галас.

В ОДА також уточнюють, що ґрунт зараз перезволожений, Уж і притоки повні, тому очікуються надзвичайні ситуації: локальні селі і зсуви, вихід річок із берегів і підтоплення населених пунктів. У зоні особливого ризику села Турянської долини: Тур’я Поляна, Порошково, Тур’я Пасіка, Тур’я Ремета, Сімер, а також села Ужгородського району нижче по течії Ужа. У більшості населених пунктів немає захисних споруд, через особливості гірського ландшафту тут відсутні заплави, що посилює ризик підтоплення.

За словами Галаса, наразі під загрозою часткового підтоплення також міста Перечин та Ужгород (правобережжя): «У межах Ужгорода підйом води очікується вище рівня паводка 1992 року, коли значна частина правобережжя була залита водою, а деякі старі будинки обвалилися. З того часу в обласному центрі підняли дамби й розчистили русло річки, тому, сподіваємося, обійдеться без серйозних наслідків. Однак під загрозою підтоплення дитяча вузькоколійка та ботанічний сад УжНУ, крім того, вода з русла може вийти в районі мосту Масарика й підтопити набережні Незалежності та Студентську».

У Закарпатській ОДА також уточнили, що сьогодні, 23 травня, о 3-й годині ранку відбулося термінове засідання оперативного штабу регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), на якому прийнятий протокол із конкретними дорученнями районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, обласним управлінням Держслужби з надзвичайних ситуацій, водних ресурсів річки Тиса, Національної поліції, Служби автомобільних доріг. Зокрема, доручено всім службам вжити невідкладних заходів для оповіщення про надзвичайну ситуацію мешканців населених пунктів у зоні ризику підтоплення; привести в стан підвищеної готовності аварійні бригади для розчистки кюветів, канав, каналізаційних мереж, зливової каналізації і штучних дренажів для відведення води; задіяти пересувні насосні станції для відкачки води; заблокувати проїзд транспорту у випадку переливу води через автомобільні дороги та організувати об’їзд небезпечних зон; організувати укріплення правого берега Ужа в м.Ужгород у районі мосту Масарика, а також бути готовими до тимчасової евакуації мешканців житла, що розташоване в зоні ризику.

Паводкова ситуація на Закарпатті знаходиться під постійним контролем обласної державної адміністрації, районних держадміністрацій, Держслужби з надзвичайних ситуацій, обласного управління водних ресурсів та органів місцевого самоврядування, стверджують в ОДА.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області після сильних злив підтоплено понад 120 будинків та 5 ділянок автодоріг.