На Майдані Незалежності у Києві відбулась акція на підтримку 24 військовополонених українських моряків, яких рівно півроку тому захопили російські силовики.

Як передає кореспондент УНІАН, організаторами заходу стали партії «Демократична сокира», «Сила людей» та «Українська галицька партія».

Відео дня

Читайте такожУ Чернігові відбулась акція на підтримку моряків, яких утримують у російському полоні (фото)

Разом з тим представники партій наголосили, що акція не має політичного характеру, а ставить за мету нагадати суспільству і владі про бранців Кремля, а також морально підтримати моряків.

Під час вступної промови було сказано, що за півроку в країні відбулося багато подій, тому громадяни могли забути про моряків, але вони мають пам’ятати про них і не кидати напризволяще.

Спікери наголошували, що звільнення бранців є справою кожного українця, тому необхідно захищати їх у судах, нагадувати про це міжнародній спільноті і зберігати їхні імена у пам’яті.

Учасники акції тримали в руках плакати з написами: «Згадай про моряків! Звільни моряків, звільни море» і «Згадай про моряків. Клітка не зламає морського вовка!», а також паперові кораблики.

Організатори нагадали, що у Гаазі сьогодні Міжнародний трибунал ООН з морського права має оприлюднити рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ щодо захоплення моряків. Тимчасові заходи полягають у негайному звільненні Росією 24-х українських моряків та поверненні їх додому.

Наприкінці акції учасники вголос назвали імена і прізвища кожного із 24-х моряків.

Захід у Києві відбувся у рамках всеукраїнської акції «Згадай про моряків. Півроку у полоні».

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» в Криму, після чого їх перевезли в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» в «Лефортово».

17 квітня суд у Москві продовжив терміни арешту всім 24 військовополоненим морякам до кінця липня.