REUTERS

Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, а також екс-глава Луганської ВЦА повідомив про те, яка ситуація склалася з українцями, що живуть в тимчасово окупованих районах Донбасу.

Читайте такожЛою: основою корупції в "оборонці" є її невиправдана засекреченість

Про це чиновник розповів, відповідаючи на питання читача під час чату на Главреді.

Відео дня

"На жаль, люди продовжують їхати - і в Росії, і в Україні, і в Європі. Нещодавно спілкувався з жінкою з Донбасу: вони з чоловіком так втекли від війни, опинилися аж в Іспанії, працюють там. Взагалі, демографічна ситуація на окупованій частині Донбасу вкрай негативна. Активний прошарок населення в переважній більшості намагається залишити цю територію. Тому в основному там залишаються або колабораціоністи, які пішли на співпрацю з окупаційними адміністраціями, і за це отримують "бюджетні кошти", або представники 1-го і 2-го армійських корпусів, які фінансуються за рахунок бюджету РФ, або літні люди, яким не було куди діватися, бо вони нікому і ніде просто не потрібні. І демографічні прогнози вкрай негативні", − висловився чиновник.

Крім того, Тука скептично прокоментував ті фінансові дані з приводу відновлення Донбасу, які озвучив під час своєї недавньої поїздки до Канади президент Володимир Зеленський.

"Президент Зеленський під час візиту в Канаду сказав, що для відновлення Донбасу потрібно близько 10 млрд євро. Не знаю, звідки взялася така цифра. Адже немає жодних розрахунків, які б вказували саме на такі суми. Хто президенту "дмухнув у вуха" таку цифру – не знаю. Тільки зараз починає працювати комісія, яка буде збирати інформацію про майнові, економічні і фінансові втрати від подій останніх п'яти років. У відповідь на перший запит ми отримали від наших установ 1428 сторінок документів про майно, яке залишилося в Криму і на Донбасі. Тому попереду ще багато роботи, після виконання якої ми зможемо оцінити втрати. Крім того, потрібно розуміти, що жодного розвитку та процвітання Донбасу не буде до тих пір, доки Україна не поверне цю територію під свою юрисдикцію. Без цього ніхто нікуди не піде", − резюмував він.