У чорних вдів - довгі передні лапи / фото: KP.UA

На соціальних сторінках в Facebook дедалі частіше почали з'являтися повідомлення про те, що в Одеській області жителі та гості помічають каракуртів.

Про це повідомляє місцеве інформаційне агентство «04868».

Каракурти і чорні вдови: що слід про них знати

Каракурти проживають переважно в теплих краях і в літній період особливо активні. Вони мають досить скромні розміри — самка від 10 до 20 мм, а самець максимум 6-7 мм. Небезпеку для людини представляють виключно самки, тому що самець не здатен прокусити шкіру людини.

Відео дня

Каракурти мають повністю чорне черевце, часто з червоними плямочками або білими обводами. Важлива відмітна особливість чорних вдів — дуже довгі передні лапи.

Читайте такожПід Харковом помітили небезпечних павуків (фото)

Улюблені місця проживання павука — цілина, береги річок, схили ярів, пустки. Каракурт любить селитися в норах польових мишей, у кам'яних завалах, тріщинах, сухих купах старого сміття. Густі трави і чагарники павук не любить, так само не любить високу вологість.

Укус чорної вдови безболісний і спочатку не викликає неприємних відчуттів. На місці укусу виникає невелика червона цятка, яка швидко зникає. Через 15-30 хвилин після укусу павука каракурта виникає сильний різкий біль, що поширюється в області живота, попереку, грудях. М'язи живота напружуються, ускладнюється дихання, німіють ноги. Настає сильне психічне збудження, потерпілий відчуває неспокій і страх смерті. Також спостерігається запаморочення, задуха, блювання, судоми. Після укусу каракурта характерно посиніння обличчя, пульс неправильний і його уповільнення. По закінченню первинного збудження вкушена людина стає млявою, але веде себе неспокійно, сильні болі не дають заснути. Симптоми звичайно тривають день-два, у важких випадках набагато довше. Зазвичай, чим менше час між укусом каракурта і проявом перших симптомів, тим важчі наслідки. Повне одужання від укусу каракурта відбувається через 2-3 тижні, але загальна слабкість триває більше місяця. У важких випадках, якщо не надати медичну допомогу, смерть після укусу каракурта настає через 1-2 дні.

Якщо вас вкусила чорна вдова

  • Першим ділом протягом перших хвилин місце укусу каракурта потрібно припекти двома-трьома сірниками. Для цього прикладіть 3 сірники головками до місця укусу та підпаліть їх 4-ої. При укусі уражується верхній шар шкіри, тому полум'я сірників вистачить для часткової нейтралізації і руйнування отрути. Після цього етапу слід звернутися у швидку допомогу;
  • Вкушений повинен пити теплий чай або воду, потрошку;
  • Для зняття болю можна колоти знеболювальні препарати.