Захист заявляє про факти фальсифікації в ялтинській справі "Хізб ут-Тахрір" / фото УНІАН

Сторона захисту заявляє про факти фальсифікації у справі "Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група).

Як повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність" у Facebook, сьогодні в Північно-Кавказькому окружному військовому суді відбулося судове засідання у справі ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір".

Зазначається, що адвокати брали участь у слуханні по відеозв'язку з підконтрольного Кремлю "Військового Гарнізонного суду" в окупованому Сімферополі.

Відео дня

За даними активістів, сьогодні було допитано свідка захисту в інтересах Мусліма Алієва, щодо подій, які відбулися взимку-навесні 2015 року.

Крім того, сторона захисту подала низку клопотань. Так, адвокат Еміра-Усеїна Куку Сергій Локтєв подав клопотання щодо проведення судово-комп'ютерної експертизи вилученої у Куку в день обшуку техніки, оскільки зазначені в протоколі файли в комп'ютері затриманого було створено в квітні 2016 року, тобто після його арешту.

Адвокати вважають, що цей факт свідчить про фальсифікацію кримінальної справи, оскільки обвинувач посилається на зазначені файли в побудові своїх "доказів".

Читайте такожВерховний суд РФ "пом'якшив" вироки кримським татарам у справі "Хізб ут-Тахрір"

У засіданні оголошено перерву до 11.00 16 серпня.

Довідка УНІАН. Перших чотирьох обвинувачених у "ялтинській справі Хізб ут-Тахрір" заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них - член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинец Муслім Алієв і житель села Краснокам'янка Інвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук. Рефата Алімова і Арсена Джеппарова заарештували в Краснокам'янці 18 квітня 2016 року.

22 листопада 2018 року в Північно-Кавказькому окружному військовому суді відбулося засідання у справі "Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група). Суд прийняв рішення про продовження строків тримання їх під вартою до 28 лютого 2019 року і залишив у силі рішення про повернення справи на повторний розгляд до підконтрольної РФ прокуратури окупованого Криму для пред'явлення Бекірову обвинувачення в більш тяжкому злочині.

27 лютого 2019 року суд у Ростові-на-Дону продовжив арешт фігурантів "ялтинського справи Хізб ут-Тахрір" до 18 травня, а також виніс рішення вивезти підсудних, які перебували в СІЗО м. Сімферополь, до СІЗО 1 м. Ростов-на-Дону.

Адвокати заарештованих і засуджених по "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і заявляють, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" в 2003 році, включивши організацію до списку 15 об'єднань, названих "терористичними". В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.