Уперше слідчі ФСБ прийшли до Сущенка після відвідин державного адвоката / УНІАН

Звільнений в рамках обміну з РФ український журналіст Роман Сущенко заявив, що під час незаконного утримування в РФ було дві спроби його завербувати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час спільної з його адвокатом Марком Фейгіним прес-конференції в Києві.

За його словами, спроба завербувати була одразу в день його затримання після 20.00.

Відео дня

Читайте такожБлогер Дудь на врученні премії "Людина року" засудив репресії та беззаконня у Росії (відео)

«Це був заступник першого відділу слідчого управління ФСБ, підполковник на прізвище Свинолуп. Він просто зайшов і запропонував співпрацю зі слідством. Це відбулося після того, як я познайомився з їхнім державним адвокатом, якого пропонують одразу після подібних випадків. Тоді адвокат сказала, що термін ув’язнення за скоєння злочину, в якому мене підозрюють, передбачає до 20 років ув’язнення. Я не погодився і відповів, що я вас почув», - заявив Сущенко.

Після цього, наголосив він, спроб з боку спецслужб РФ завербувати не було, проте це намагались зробити співробітники пенітенціарної системи РФ.

«Були пропозиції на співпрацю оперативників пенітенціарної системи РФ. Зокрема, у слідчому ізоляторі «Матроська тиша», де я чекав етапування, якийсь лейтенант сказав: ось вам ручка, ось вам папір, напишіть нам згоду на співробітництво. Я сказав, що я журналіст і статті – це мій фах, а такого штибу документи – це вже не моє. Таких два випадки було й усе», - додав Сущенко.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії 30 вересня 2016 року затримала в Москві кореспондента «Укрінформу» Сущенка, назвавши його співробітником української розвідки, і звинуватила в шпигунстві.

4 червня 2018 року Московський міський суд засудив Сущенка до 12 років колонії суворого режиму. 12 вересня Верховний суд РФ визнав цей вирок законним.

7 вересня цього року в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряка та 11 політв'язнів: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.