Уряд визначив головник показник для нарахування субсидії / фото 5.ua

Новий Кабінет міністрів має намір забезпечити субсидіями громадян, які платять за житлово-комунальні послуги більш як 15% від доходів домогосподарства.

Про це йдеться в опублікованій програмі діяльності уряду.

Читайте такожДолар по 28 і «мінімалка» 4723 гривень: основні цифри проекту держбюджету-2020

Відео дня

У документі наголошується, що на ринку енергетичних ресурсів необхідно впроваджувати ринкові відносини для всіх; на ринку має бути багато покупців і продавців. Ні у кого не повинно бути можливості диктувати свої ціни, а паливно-енергетичний сектор має чітко реагувати на світові тенденції до зниження вартості енергетичних ресурсів.

«Ми зменшимо державне втручання в зазначену сферу, проте забезпечимо через адресні субсидії надійний захист вразливих споживачів і відповідальний контроль за монополіями. Українська родина (домогосподарство) не повинна платити більш як 15% свого доходу за комунальні послуги. Ті, хто змушений буде платити більше, отримають підтримку від держави», - сказано в програмі.

Як повідомляв УНІАН, на даний час, згідно з базовою формулою розрахунку субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, сім'я з доходом на рівні двох прожиткових мінімумів на особу платить за комунальні послуги 15% сукупного доходу. При цьому беруться до уваги соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг.

Екс-прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що українці платитимуть не більш як 15-20% сукупного доходу за комунальні послуги, решту заплатить держава.

Зараз на ринку природного газу і електрики України діють механізми спеціальних зобов'язань, за яких енергетичні компанії продають ресурси населенню за регульованою урядом ціною.