Один з пріоритетних напрямків Мінветеранів - це пам'ять полеглих захисників / фото facebook.com/ovkChe

Міністерство у справах ветеранів має намір закріпити на законодавчому рівні церемоніал поховання українських військовослужбовців, полеглих під час бойових дій на Донбасі.

Як інформує прес-служба Мінветеранів, про це повідомила міністр у справах ветеранів Оксана Коляда під час поїздки на Луганщину.

Зокрема, разом з ветеранами вона відвідала кладовище в Старобільську, де наразі поховані 17 українських захисників.

Відео дня

У Мінветеранів зазначають, що військові поховання мають бути належно облаштовані та стати частиною національно-патріотичного виховання.

Читайте такожУряд наступного року збільшить витрати на оборону – Гончарук

"Один з пріоритетних напрямків Мінветеранів - це вшанування пам’яті полеглих захисників, ми маємо розробити програму та затвердити церемоніал поховання, це стосується як великих військових кладовищ, так і окремих могил. Церемоніал має бути закріплений на законодавчому рівні. І над цим зараз працює наш профільний заступник міністра Олександр Терещенко", - сказала Коляда.

Також у Мінветеранів розповіли, що перших військових тут, поруч із міським кладовищем, поховали восени 2014 року, всіх – як тимчасово невстановлених.

"Згодом більшість, після експертизи ДНК, були встановлені та перепоховані. Разом з тим, з‘явились нові могили. Наразі тут знаходиться 17 могил, 12 з них досі вважаються тимчасово невстановленими", - сказав член Ради ветеранів при міністерстві Володимир Правенький.

Читайте такожЯк буде працювати перший центр психічного здоров'я та реабілітації ветеранів

Серед похованих на кладовищі в Старобільську – тимчасово невстановлений воїн, який загинув під час бою 5 вересня 2014 року в районі селища Весела гора на околиці Луганщини, коли бойовики влаштували засідку. Хлопець з Луганська, який виїхав з окупованого міста, прихопивши сім‘ю, записався до військкомату та вже в складі Збройних сил пішов відвойовувати рідне місто, але в 2014-му загинув. Місцевий хлопчина, чия мрія здійснилась, він став морпіхом і якого поцілив ворожий снайпер у 2017 році.

Наразі територія, на якій розташовані поховання військових, офіційно не є територією кладовища, земля належить лісгоспу. Крім того, облаштування могил, хрестів, догляд за ними всі ці роки лежить на плечах самих ветеранів та волонтерів. Разом з тим, їхніми силами тут вже почали встановлювати капличку.

Міністр взяла на особистий контроль питання передачі земельної ділянки до власності громади та відповідного облаштування кладовища.