Зеленський прокоментував ухвалення ВР у першому читанні законопроекту про добровольців / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Президент Володимир Зеленський вважає, що кожен у боргу перед добровольцями, які захищали Україну.

Про це глава держави сказав журналістам у Маріуполі Донецької області, коментуючи ухвалення Верховною Радою у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам з числа учасників антитерористичної операції» (№ 2045-1) та очікує на його ухвалення в цілому, повідомляє президентська прес-служба.

Читайте такожЗеленський відреагував на розведення військ біля Золотого

Відео дня

«Кожен з нас у боргу перед добровольцями, які захищали нашу Україну. Думаю, що це – правильна відповідь. На жаль, це відбувається лише зараз, а не п’ять років тому», - зазначив Зеленський.

Глава держави уточнив, що про підтримку цього закону йшлося на низці зустрічей з добровольцями та волонтерами, які він проводив останнім часом.

Президент пообіцяв підписати документ після його ухвалення в цілому.

«Я впевнений, що парламент ухвалить цей законопроект у другому читанні. Я його підпишу. Ми ставили завдання зробити це до 15 листопада», – заявив він.

Зеленський вважає, що законопроект допоможе добровольцям отримати статус учасників бойових дій та відповідні соціальні гарантії, які мають військові, що перебували на службі.

«Несправедливість нинішнього законодавства полягає у тому, що добровольці, які дістали поранення чи контузію, можуть отримати статус інваліда війни, але чомусь не можуть отримати статус учасника бойових дій. Це – неповага до гідності, військової честі людей, які теж взяли в руки зброю, вирушили на схід України та захищали нашу незалежність», – наголосив глава держави.

За словами президента, для отримання статусу учасника бойових дій добровольцям, які виконували завдання в зоні проведення АТО у співпраці з представниками силових структур, але не мають документального підтвердження, потрібно буде надати нотаріально завірені свідчення осіб, котрі воювали разом з ними.

«Така процедура, можливо, для когось є неідеальною з точки зору букви закону, але, нам здається, вона відповідає духу закону. Ми розуміємо, що на початку війни перед військовими стояли зовсім інші завдання, і не завжди діловодство було в пріоритеті», – підсумував Зеленський.

Як повідомляв УНІАН, 29 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» (№ 2045-1).

Проектом запропоновано доповнити закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», додавши до переліку учасників бойових дій осіб, які добровільно захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання антитерористичної операції в районах її проведення не менш ніж 30 календарних днів (незалежно від перерв), у взаємодії зі Збройними силами України, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Національною гвардією, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Законопроектом пропонується також встановити механізм прийняття рішення про надання статусу учасника бойових дій таким особам та встановлюються відповідні підстави.