Гандзюк посмертно стала лауреаткою премії Ukrainian ID Awards / фото УНІАН

Матері Катерини Гандзюк Надії вручили міжнародну премію Ukrainian ID Awards, якої її донька була посмертно удостоєна 6 червня 2019 року.

Нагороду на прес-конференції в УНІАН вручила президент Фонду гуманітарного розвитку України Наталія Заболотна.

Читайте такожРічниця смерті Гандзюк: у містах України пройдуть акції протесту і пам'яті (відео)

Відео дня

«Я хочу вам від імені громадянського суспільства передати нагороду, яка адресована вашій донці в її пам'ять. Знайте, що її подвиг, її вчинок цінують люди, що вона для нас була би надзвичайно цінна живою. Ми всі хотіли б, щоби вона була лідером руху нескори, руху проти корупції, несправедливості. Але, на жаль, так не сталося. Хай вона вам і вашому чоловіку, татові Каті Гандзюк, нагадує, що цей подвиг люди не забувають. Катя вже стала частиною героїчної історії нашої країни», - сказала Заболотна.

Мама активістки, прийнявши нагороду, подякувала. «Дякую вам за високу нагороду, за високу оцінку діяльності моєї дитини», - сказала Надія Гандзюк.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою у Херсоні. У справі про замах на Гандзюк були затримані підозрювані у виконанні та організації нападу, але замовників офіційно не встановили.

6 червня суд засудив організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.