У Чернігові провели акцію "Рік без Каті" / фото Ірина Синельник

У річницю смерті громадської активістки Катерини Гандзюк жителі Чернігова долучилися до всеукраїнської акції «Рік без Каті».

Як передає кореспондент УНІАН, близько сотні учасників акції зібралися біля пам`ятника «Борцям за волю і незалежність України» поблизу Катерининської церкви.

Читайте такожМатері Гандзюк вручили нагороду Ukrainian ID Awards, якої активістка удостоєна посмертно

Відео дня

Присутні тримали плакати з написами «Рік без Каті», «Чернігів питає: Хто замовив Катю Гандзюк?», «Чернігів питає: чому замовники Каті не сидять?».

Учасники акції, а це була переважно молодь, хвилиною мовчання вшанували пам`ять Гандзюк, а також всіх загиблих громадських активістів.

Організатори нагадали, що Катя загинула у результаті нападу на неї 31 липня 2018 року в Херсоні.

«Вона боролася за життя 96 днів. 96 днів пекельного болю, операцій і постійного приниження з боку правоохоронців, які з першого ж дня займалися порятунком вбивць», - зазначив один з учасників акції.

Наголошувалося, що за рік «покарано лише 5 виконавців, яким не вдалось втекти у перший тиждень після скоєного злочину. Вони отримали достатньо незначні строки покарання. Натомість замовники й організатори відомі, але досі на свободі. Вони дозволяють собі ігнорувати суди, пресу, громадськість».

Учасники акції запалили димові шашки і скандували «Замовників - за грати!». Також на знак солідарності з іншими містами чернігівці висловили надію, що нова влада зможе справедливо покарати замовників та організаторів убивства Гандзюк.

«А постать Каті Гандзюк стане у сучасній історії знаковою, як символ боротьби із беззаконням», - зазначали під час акції.

фото Ірина Синельник
фото Ірина Синельник

Довідка УНІАН. Катерина Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. Це сталося через три місяці після того, як її облили концентрованою сірчаною кислотою у Херсоні. У справі про замах на Гандзюк були затримані підозрювані у виконанні і організації нападу, але замовників офіційно не встановили.

6 червня суд засудив організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в`язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В`ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув`язнення.

У справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і колишній помічник народного депутата від ”БПП” Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Також громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.