Зеленський закликав українців до єдності / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Президент Володимир Зеленський закликав співвітчизників до єдності для захисту України та її незалежності, свободи та права самостійно обирати власне майбутнє.

Про це він сказав під час виступу на заходах до Дня гідності та свободи у Києві.

Читайте такожРічниця Революції Гідності: Зеленський вшанував пам'ять загиблих на Євромайдані (відео)

Відео дня

«День гідності та свободи особливий для кожного українця. Він пов'язаний з початком двох революцій, коли голоси мільйонів громадян злились в єдиний голос нації, щоб твердо сказати, що українці хочуть та будуть жити у вільній, демократичній та квітучій державі», - заявив Зеленський.

На переконання глави держави, гідність та свобода є невід’ємними складовими «ДНК» української нації.

«Саме тому українці не на словах знають, як захищати свою гідність та виборювати свободу на барикадах. У цій боротьбі ми, на жаль, заплатили найвищу можливу ціну – це людські життя», - додав він.

За словами Зеленського, у складні моменти українці демонструють неймовірну згуртованість та єдність.

«Ми стоїмо один за одного, незалежно від віку, статі, мови та віросповідання. Сьогодні, як ніколи, ми потребуємо такої єдності заради захисту країни, нашої незалежності, нашої свободи, права самостійно обирати наше власне майбутнє, країни, яку ми збираємося залишити у спадок нашим дітям. Все це повинно нас об’єднувати. Будьмо з вами єдині, щоб бути сильними і щоб разом побудувати нову Україну», - наголосив президент.

Як повідомляв УНІАН, Україна сьогодні відзначає День гідності та свободи.

Після відмови влади України від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом у листопаді 2013 року на центральних вулицях Києва й інших міст України почалися масові акції протесту. Подальша ескалація протистояння призвела до вимог відставки уряду і президента країни, а також до зіткнень протестувальників із співробітниками правоохоронних органів.

Найбільше людей загинуло у лютому 2014 року під час зіткнень із силовиками в центрі Києва, а також від куль снайперів - більш як 100 осіб, сотні були поранені.

Акції протесту, що тривали з кінця листопада до кінця лютого 2014 року, отримали назви Євромайдан, Майдан, а пізніше – Революція гідності.