Ілюстрація REUTERS

Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй підтримала оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)».

Засідання комітету Генасамблеї у Нью-Йорку транслювалося на сайті ООН.

Відповідний документ підтримали 65 країн-членів ООН, проти - 23, утрималися - 83.

Відео дня

Резолюція стосується захисту прав людини в окупованому Криму, що порушуються Російською Федерацією як державою-окупантом.

Читайте такожООН слідкуватиме за судовими процесами у справі Шеремета

Як повідомляє Постійне представництво України при ООН, співавторами проекту резолюції стали 38 країн.

До ключових положень документу відносяться посилання на міжнародно-правове визначення агресії, а також застереження про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може і не буде вважатися законною дією.

Крім того, висловлена вимога до Російської Федерації «припинити підтримку зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення».

Також висловлюється «засудження масових затримань активістів та захисників прав людини на основі звинувачень у підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи «Кримська солідарність».

У резолюції є «заклик припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації».

Разом з тим, засуджується триваюча практика призову чоловіків до Збройних сил РФ та кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби державі-окупанту.

Також у резолюції є вимога негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на батьківщину.

В резолюції висловлено заклик до міжнародної спільноти продовжити в рамках міжнародної адвокації засудження порушень РФ прав людини в Криму як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях.

Як повідомляв УНІАН, вперше резолюцію про положення у сфері прав людини в окупованому Криму Генасамблея ООН розглядала у грудні 2016 року. Тоді її підтримали 70 країн, ще 77 країн утрималися і 26 проголосували проти.

19 грудня 2017 року Генасамблея ООН схвалила вперше оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь (Україна)». За неї проголосували 70 країн. Проти були 26 країн, утрималися - 76.

23 грудня 2018 року знову Генасамблея ООН підтримала оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)». Всього резолюцію підтримало 65 країн, ще 70 країн утрималося, а 27 - голосували проти.