Одним з пріоритетів Дрбович назвав протидію російській агресії \ фото УНІАН

Новопризначений директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомив про пріоритети своєї діяльності на цій посаді.

Читайте також"Ці люди піднялися зі зброєю": директор УІНП має намір спростувати радянські міфи про Бандеру і Шухевича

Як передає кореспондент УНІАН, пріоритети він окреслив сьогодні на своїй першій прес-конференції. За словами Дробовича, УІНП продовжить розбудову архіву репресивних органів, який отримав приміщення в Києві на Троєщині на території банкнотно-монетного двору НБУ. Як зауважив Дробович, на створення архіву необхідно 500 млн грн, додавши, що наступного року держава виділить лише десяту частину від цієї суми — 50 млн.

Відео дня

Голова УІНП зазначив, що коли архів повноцінно запрацює, то стане найбільшим відкритим архівом документів репресивних органів у Європі.

Іншим своїм пріоритетом Дробович назвав зусилля з визнання Голодомору за межами України.

“Ми маємо ряд ідей щодо того, як посилити свої позиції в цьому плані. Інший напрямок в цій темі — консолідація зусиль українських науковців щодо вирішення ключових суперечливих питань щодо Голодомору”, - сказав він.

Третім пріоритетом Дробович назвав протидію російській агресії.

“Це стосується боротьби з дезінформацією, з міфами, які щедро сюди постачають наші супротивники. Останні заяви президента Росії про якісь там «ісконні» землі. Саме для боротьби з такими речами має бути посилена якість історичної науки, мають поширюватися публікації достовірних даних, які розвінчуватимуть подібні заяви”, - сказав він.

Говорячи про вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні, Дробович висловив сподівання, що наступного року правоохоронці нарешті завершать проводити слідчі дії на вулиці Інститутській.

“Я сподіваюся, нам вдасться знайти спільну мову з Генеральною прокуратурою, ми отримаємо відповідь, коли буде знято арешт із земельних ділянок, та завершимо створення меморіалу і перейдемо до створення музею (Революції гідності)”, - зазначив голова УІНП.

Як повідомляв УНІАН, 4 грудня Кабінет міністрів схвалив рішення про призначення доцента кафедри культурології Національного педагогічного університету імені Драгоманова Антона Дробовича на посаду керівника УІНП.

На цій посаді він змінив Володимира В’ятровича, який обіймав посаду директора УІНП з березня 2014 року.