Адвокати родин Героїв Небесної сотні звернулись до ГПУ / фото УНІАН

Представники родин героїв Небесної сотні вимагають від Генпрокуратури замінити склад прокурорів у справі колишніх «беркутівців», яких обвинувачують у розстрілі активістів Майдану в 2014 році.

Про це у Facebook повідомила адвокат родин героїв Небесної сотні Євгенія Закревська.

Читайте такожСправи Майдану будуть доведені до кінця - Зеленський

Відео дня

За її словами, відповідне звернення до Генеральної прокуратури України направили представники родин потерпілих.

"Вчора під ялинку Громадська організація "Родина Героїв Небесної Сотні" звернулась до ГПУ і комісії з затвердження на адмінпосади - бо на додачу від звільнення обвинувачених, ми під час розгляду клопотання в апеляційному суді ще й втратили в повному складі обвинувачення", - написала Закревська.

Вона зазначили, що прокурорів, котрі належним чином представляли обвинувачення у справі, та решту групи, яка здійснювала важливу роботу щодо підготовки до судових засідань, збирання доказів, "викинули зі справи і замінили на маріонеточних прокурорів".

У зв’язку з цим представники родин героїв Небесної сотні звертаються до комісії з добору керівного складу органів прокуратури з проханнями затвердити на адміністративних посадах Ігоря Земскова, Яніса Симонова, Дениса Іванова. Водночас просять не затверджувати Сергія Куцого на посаду начальника другого відділу процесуального керівництва Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках.

У генпрокурора Руслана Рябошапки і його заступника Віктора Трепака водночас вимагають:

"Відсторонити від участі у кримінальних провадженнях по справах Майдану і перевести із Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках, Олександра Шевеленка, Сергія Куцого та Дениса Суботіна. Звільнити з посади керівника департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках Віктора Мисяка, оголосити відкритий конкурс на цю посаду".

Як повідомляв УНІАН, 29 грудня на КПВВ «Майорське» в Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.

В рамках обміну Україна, серед інших, передала в ОРДЛО обвинувачених у масових вбивствах на Майдані у 2014 році колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» – Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка. Суд випустив їх з-під варти під особисте зобов`язання.